Десетоминутне овације за "Олимп"

Публика је у скоро пуној сали Центра "Сава" десетоминутним стојећим овацијама поздравила ансамбл 24-часовне представе "Олимп: У славу култа трагедије", прослављеног белгијског редитеља Јана Фабра.

Спектакуларним плесом свих 27 извођача прекривених бојом, завршена је представа која је почела у суботу у 18 сати и без престанка трајала 24 сата, а коју је уживо преносио РТС.

Брз ритам и плес извођача публика је на ногама пратила аплаузом, а пре гашења светла на сцени, четири глумице без одеће поручиле су: "Оставите се моћи, уживајте у сопственој трагедији. Диши, само диши и замисли нешто ново".

Уследиле су десетоминитне овације и чинило се да публика и даље није уморна, те је враћала извођаче на сцену више пута.

Једна од посетитељки се окренула ка Фабру који је представу пратио из последњег реда са својом техничком екипом и рекла "Хвала".

Представници Битеф фестивала су добијали честитке за реализацију до сада најзахтевније продукције, а чули су се и коментрари попут: "После овога не морам више ништа да гледам".

Представа се заснива на целокупној грчкој митологији из Хомерових епова и трагедија Есхила, Софокла и Еурипида, а извођачи су током 24 часа превазилазили све границе своје физичке издржљивости.

Најзахтевније сцене, које су трајале до изнемоглости извођача, доводећи их до транса, публика је бодрила гласним аплаузом. 

Сала је била полупуна и током ноћи, а захваљујући телевизијском преносу РТС-а, Битеф је овога пута био доступан људима широм Србије.

Гола тела, оргије, крвави злочини, славље Дионизија, сукоб са боговима, хероизам, све је то чинило јединствен спектакл "Олимп", у коме је Фабр објединио низ жанрова. 

Позоришни ствараоци, који су пратили представу, истичу да је "Олимп" –  споменик људској издржљивости, театар који "иритира, љути, понижава, ствара одбојност и који буди" повратак позоришту, у коме извођачи са огромном страшћу, махнитошћу играју и изазивају дивљење.

"Олимп", који је по оцени појединих критичара променио историју савременог театра, свечано је отворио 51. Битеф фестивал.

Београдску публику до 30. септембра на "Епском путовању" очекује још пет представа – "Библија, први покушај" и "Царство небеско" Јернеја Лоренција, "Снег" и "Истребљење" Ерсана Мондтага и "(Са)слушање" Амира Резе Кухестанија.

број коментара 0 пошаљи коментар