Отворен легат Љубе Поповића у Ваљеву

На прву годишњицу смрти Љубе Поповића, академика и светски познатог сликара, у Модерној галерији у Ваљеву отворен је његов легат. Књиге, последње слике и део сликарског атељеа донети су из Париза. У Ваљеву сматрају да на тај начин започињу остваривање идеје Музеја фантастике.

Три хиљаде вредних књига, разних часописа, стрипова и каталога, највреднији су део легата Љубе Поповића.

У легату је и реплика Љубиног париског атељеа са сликарским реквизитима, две од четири последње слике истовремено рађене на летовању у Грчкој и одабране уметничке фотографије француских аутора посвећене Љуби.

"Легат је поклонила породица Поповић Модерној галерији, што представља темељ за будућу идеју - Музеј фантастике у Ваљеву", каже Војислав Јовановић, вршилац дужности директора Модерне галерије.

Љуби је било веома важно да се сачува његова библиотека за коју је у поткровљу галерије пронађен простор.

"Он је за живота говорио, питао се више пута, шта ће бити његовом библиотеком. Било је битно да се нађе неко место које је лепо и сугурно, да библиотека настави да постоји", каже Љубина супруга, Славица Батус.

На прву годишњицу смрти Љубе Поповића, у Модерној галерији и изложба слика из његовог југословенског и раног француског периода.

У књигу утисака међу првима су се уписали наши сликари Милан Туцовић и Васа Доловачки.

број коментара 0 пошаљи коментар