"Мапирање деконструкције" у Музеју примењене уметности

Изложба Нине Тодоровић "Мапирање деконструкције" у Музеју примењене уметности у Београду, наставак је њених уметничких истраживања започетих пројектом "Архитектура сећања". У свом раду бележи архитектонске промене на лицу града.

"Архитектуру сећања" Нина Тодоровић започиње пре 15 година. Снима мене структуре града, највише краја у коме живи - Врачара. Полазиште њених уметничких радова су ствари у нестајању. На актуелној изложби у Музеју примењене уметности проширује уметничку причу - дигиталном фотографијом бележи трагове срушених кућа широм Србије.

Нина Тодоровић каже да као сликар пре свега бележи ликовне елементе које види.

"Тако је почело све. После тога почела сам и тај социјални моменат да примећујем, зато ми је то битно. Град је живо биће, жива категорија, град се мења. Моје питање на овој изложби и мени и публици је да ли је то добра промена", каже Тодоровићева.

Изложени су дигитални принтови, радови комбиноване технике - колажи, просторна инсталација фотографија отисака срушених кућа...

Кустос изложбе Слободан Јовановић указује да оно што је занимљиво јесте ликовност на остацима старих зграда коју "ми можда и не примећујемо када се шетамо".

"Ми видимо нове структуре али и те нове структуре ће бити оронуле све док их не замене неке млађе, лепше и боље", каже Јовановић.

У пројекту "Мапирање деконструкције" Нина Тодоровић представља фрагменте, делове целине који нестају из простора.

Истовремено, активно укључује излагачки простор тако да изложена дела, попут велике уметничке слагалице, граде целину.

број коментара 0 пошаљи коментар