УЛУС тражи од државе већу помоћ

Министарство за културу и Завод за заштиту споменика културе града Београда потписали су Уговор о изради пројекта реконструкције и санације уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" на Калемегдану. Одређен је и тачан датум завршетка радова – 23. децембар 2018. године. Међутим, није неопходна само реконструкција зграде, већ и реорганизација рада Удружења ликовних уметника Србије, корисника Павиљона, за коју се они и залажу.

Као што је старомодан, запуштен и неадекватан излагачки простор Павиљона, такав је и рад његових корисника – Удружења ликовних уметника Србије. Чињеница је и да држава премало даје новца раду овог Удружења, заправо његовој излагачкој делатности.

"Имамо мало средстава, само се издржавамо, од државе не добијамо пуно, рецимо, добили смо за осамдесетак изложби свега милион динара, од тога не можемо једну изложбу да спроведемо", истиче председник УЛУС-а Мирослав Лазовић.

Неке приватне галерије, незнано зашто добијају много више новца, неки излагачки простори са мањим бројем изложби такође добију више, онда и УЛУС с правом тражи од државе већу помоћ.

"Једна добра изложба мора да се добро опреми, мора да има добар каталог, значи, мора да се организује превоз од атељеа до галерије, мора да се направи добро отварање, знате, то су све неке минималне паре, али нама то недостаје", објашњава председник Уметничког савета УЛУС-а Ђорђе Аралица.

Сви се пре свега ослањају на финансијску помоћ државе, а можда је, коначно, време за неку другу врсту помоћи.

"Држава треба својим законима да изађе у сусрет конзументима уметности, а конзументи ће се обратити нама и узеће оно што њима одговара, што им се свиђа", истиче Аралица.

Пореске олакшице за оне који улажу у савремену уметност, преиспитивање организације рада у институцијама културе, стратегија рада, увођење менаџера с прецизним задацима, као и још неке допуне и измене закона, помогли би не само УЛУСУ, тврде, већ и свим институцијама културе.

број коментара 0 пошаљи коментар