Чотрићу регионална награда "Типар"

Књижевник из Београда Александар Чотрић добитник је признања "Типар" - сатиричар године, за најбољу сатиричну књигу објављену у 2016. години на подручју бивше Југославије, саопштило је Удружење књижевника Србије.

"Типар" је најзначајнија регионална награда за сатиричну књижевност, а међу претходним добитницима су академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Жарко Ђуровић, редитељ и писац Емир Кустурица, књижевници Момо Капор, Милован Витезовић, Александар Баљак….

Чотрићу је уручена награда у оквиру програма 31. Дана хумора и сатире "Вуко Безаревић", одржаним у Пљевљима, за књигу сатиричних афоризама под насловом "Тешке мисли", у издању "Српске речи" из Београда.

Награду, која се састоји из плакете и новчаног износа од 800 евра, Чотрићу је уручио Тарик Гаџовић, председник Скупштине општине Пљевља.

О добитнику је, међу више десетина књига пристиглих на конкурс, одлучио трочлани жири на чијем челу је био књижевник Милорад Јокнић.

Награда "Млади Типар" припала је Марјану Ангеловском из Скопља за циклус од десет афоризама, а лауреат је добио плакету и 200 евра.

Награду "Вуко Безаревић" (плакету и 400 евра) за најбољу сатиричну причу на конкурсу манифестације Дани хумора и сатире добио је Данило Тешановић из Добоја, за причу "Гаће", а жиријем је председавао Дејан Милачић.

Жири за доделу награда 24. Конкурса за карикатуру "Ристо Пејатовић", на чијем челу је био Драгомир Ђукић, одлучио да "Гран при" Дана хумора и сатире добије карикатуриста из Београда Југослав Влаховић.

Три специјалне награде поделили су Миљан Обренић из Пљеваља, Саша Димитријевић из Ниша и Јордан Поп Илиев из Скопља.

Добитнику "Гран прија" уручени су плакета и 550 евра.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 19. јун 2017, 09:54)
Dr Milanče Mitovski, akademik [нерегистровани]

Iskrena čestitka

Književniku i satiričaru gospodinu Aleksandaru Čotriću čestitam na priznanju "Tipar" - satiričar 2016. godine, na području bivše Jugoslavije.Želim mu još dosta aforizama i tekstova, a i da "naoštri" pero, kako bi njegovi radovi bili oštriji to što se tiče satiričnosti.Srećno, vrlo poštovani gospodine Čotriću!