Мирко Бабић – 45 година уметничког рада

Првак драме најстаријег позоришта у Србији, Књажевско-српског театра, Мирко Бабић, обележио је 45 година уметничког рада. Након великих улога, бројних аплауза и награда, Бабићу су се на сцени матичног позоришта овога пута поклониле колеге и пријатељи.

Гледали смо га као Шекспировог Краља Лира, Ивана Карамазова Достојевског, у Михаиловићевим "Тиквама" и као Чеду у Нушићевој "Министарки". Овога пута, на сцени првог српског позоришта у улози првог и највећег глумца модерног театра.

О Мирку Бабићу, на вечери посвећеној његовом раду, говорили су глумци са којима је делио сцену, редитељи, драматрузи и пријатељи - кроз сећања и приче из студентских дана, до аплауза и премијера новог века.

"Надам се да ће и сада, у овој новој ситуацији са овим новим годинама које су га дотакле, умети и сада да се снађе", поручио је глумац Феђа Стојановић, Бабићев позоришни партнер и колега са Академије.

За глумца Аљошу Вучковића, сећања на заједнички рад са Мирком Бабићем недељива су од успомена на дружења и ван сцене.

"Сваки сусрет са Мирком је био искрен, леп, краткотрајно-дуготрајан и пун емоција", нагласио је Вучковић.

Рођени Крагујевчанин, Мирко Бабић је 1973. године са дипломом београдске Академије за позориште, уместо престоничких сцена, изабрао ону са које су и пре њега у свет театра упловили највећи југословенски глумци. Бабић је на тај пут кренуо храбро, бирајући позорницу родног града.

"Мирко не одлази, Мирко је ту са нама. Планирам да са њим радим један нови комад и томе се јако радујем", истакала је редитељка Ивана Вујић.

Избор филмских и телевизијских оставарења био би бесконачан. Уз те и друге улоге, низала су се и признања: од Јоакимовог за глуму до највеће награде крагујевачког театра.

"Вероватно због тога што је Мирко кренуо из ове лепоте која се зове Шумадија, а ја негде са те своје Мораве, по природи ствари ми смо се препознали и разумели", рекао је Бабићев дугогодишњи пријатељ и сарадник Радош Бајић.

Искуство сценског сусрета са Бабићем било је важно за глумце крагујевачког театра. О томе су говорили, сећајући се својих позоришних почетака.

"Заиста је била привилегија радити са Мирком и бити са њим на сцени је једна мала школа глуме. Бити његов партнер је нешто што је посебно, сваки пут, изнова", закључује Милош Крстовић, директор Књажевско-српског театра.

Глумац особеног гласа, јаке емоције и снажног темперамента, давао се сцени више од четири деценије - и као глумац и као управник театра. У друштву сарадника, скромно, како је то увек чинио, још једном поклонио се публици.

број коментара 0 пошаљи коментар