Мала виолинисткиња из Суботице осваја Европу

Виртуоз на виолини, а има само 12 година. Евелин из Суботице ту титулу носи од седме године. Њен успех је резултат рада, али и породичног наслеђа.

Евелин је седма генерација музичара у породици. Виолину је заволела уз оца рестауратора. Иако јој је музика у крви, родитељи нису очекивали да ће тако млада бити награђивана.

"Она је заволела виолину од малена, са три године, кад је видела да у руци држим виолину, узела је кашиком да свира", каже Евелинин отац Михаљ. 

Евелин прича да виолину воли откад зна за себе. "Свирам је већ шест година, и она ми је све у животу", каже Евелин.

У тој породици свирају се само жичани инструменти. Пре Евелин, свирали су само мушкарци. Да је то исправно, говорио је њен деда, чувени виолиниста Игњац Шен.

"Он би био јако поносан. Он је и чуо Евелин кад је била мала, са седам година, кад је освојила прво место. Ја мислим да је он већ у том моменту променио мишљење, да и девојчице и жене у породици могу да свирају и буду талентоване", каже Евелинина мајка Јулијана. 

И једанко успешне. Евелин свакодневно вежба по неколико сати, а њене часове и наступе употпуњује клавирска пратња.

"Евелин је тако дошла малецка и почели смо да свирамо заједно и био ми је ужитак од првог дана. Таленат се код ње види у лакоћи којом она брзо учи, реагује, а и пуно ради. Таленат је, да кажемо, неки проценат знања, а више се види рад", каже корепетитор Кристина Мате.

Пред њом је и радно лето. У септембру ће на велико такмичење у Русији, а до тада, каже, свака нота мора да буде на свом месту.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 17. јун 2017, 10:23)
Dragan Sztanković - Stane [нерегистровани]

Dobro zdravlje

Drago dete, želim ti dobro zdravlje, a ostalo ćeš ti sama da uradiš. To se vidi. Puno te pozdravljam i navijam za tebe iz sve snage.

(субота, 17. јун 2017, 05:47)
Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Neka te Bog cuva,

I sreca prati lepa Evelin.
Zelim ti uspeh na svim takmicenjima.