"Танјугов" фото-архив међу "скривеним драгуљима" у Ноћи музеја

Овогодишња "Ноћ музеја", уз премијерно отварање величанствених здања и ексклузивних локација, представиће 20. маја више од стотину занимљивих садржаја, међу којима и изложбу фотографија из богатог историјског архива новинске агенције "Танјуг"

Агенција Танјуг, која је настала на великом друштвеном и историјском преображају, сведочила је о великим и малим догађајима који су мењали свет и тако га и сама мењала. 

Седамдесете 20. века у тадашњој Југославији, а нарочито Београду, су део тих великих преображаја које је забележио Танјуг, и чије фрагменте чува у својој богатој фото-архиви са око 3,5 милиона негатива.

Фест који је донео светски гламур у Београд, "Коса" која је с Бродвеја стигла право у Атеље 212, Заставин "стојадин", рачунари који су кренули да освајају свет, само су неки од великих друштвених преображаја који су забележени камером Танјугових фоторепортера, а ексклузивно ће бити приказани у 14. "Ноћи музеја".

Неиспричана прича о Београдском сајму биће представљена у Конаку кнегиње Љубице

Од свог настанка 1937. године Београдско сајмиште представљало је "прозор у свет", место на којем су Београђани могли да виде најновија индустријска и технолошка достигнућа, аеро-изложбе и изложбе аутомобила, наступе културно-уметничких друштава и чују симфонијске концерте.

Прави куриозитет овогодишње манифестације биће откривен у Шејх Мустафином турбету, на Дорћолу, где ће бити представљен један од најстаријих Курана на свету, који потиче из 16. века и само за ову ноћ стиже из приватне колекције на разгледање свим посетиоцима, у коју се након "Ноћи музеја" враћа.

У Белом двору специјално за "Ноћ музеја", припремљена је изложба посвећена сусретима Николе Тесле и чланова краљевске породице Карађорђевић, уз признања, одликовања и дипломе којима су Карађорђевићи награђивали овог великог научника

Биће представљена и чувена фотографија која је начињена у хотелу "Њујоркер" приликом сусрета краља Петра II са Теслом 1942. године.

У Казаматима Војног музеја на Калемегдану сви заинтересовани добиће прилику да виде како су изгледале и како су се мењале полицијске униформе кроз време, које се све оружје користило, али и ордење које се додељивало.

Специјално занимљив део ове приче чине полицијска возила која су се користила од педесетих наовамо.

У сусрет стотом рођендану прве снимљене џез плоче у "Ноћи музеја" биће представљен и легат Мише Блама, са његовим писмима и фотографијама, а све то уз џез уживо у новоотвореном џез културном центру који носи његово име.

Тачно 50 година од мјузикла "Коса", симбола антиратног бунта шездесетих година, премијерно изведеног 1967. године у Њујорку, а на сцени Атељеа 212 постављеног већ 1969. године, биће обележено у првој дискотеци на Балкану - "Код Лазе Шећера".

Најчешћа тема - временске прилике, добија своје одговоре на питања у "Ноћи музеја" - како је изгледао развој метеорологије и хидрологије у Србији, а како дневник осматрања Владимира Јакшића из 1848. године, сазнаће сви посетиоци Прве српске опсерваторије у којој ће бити изложени оригинални докуменати и копије из 19. века.

У Веспа музеју ће бити организована шетња кроз историју веспе - од најстаријих модела из четрдесетих година прошлог века, па све до краја прошлог миленијума, закључно с последњим моделом с ручним мењачем - "веспом ПX".

Премијерно у 14. "Ноћи музеја" биће представљена посебно направљена "веспа Нол", посвећена нашем тенисеру у знак захвалности за представљање Србије у свету.

За љубитеље авиона и летења Музеј ваздухопловства припремио је изложбу "Српска авијатика у Великом рату 1914.-1918", која ће обухватити више од 50 оригиналних авиона, хидро-авиона, хеликоптера и једрилица, како домаћих тако и страних и тако прославити 60 година од оснивања Музеја ваздухопловства.

Испраћање Сабата са рабином Исаком Асиелом као и упознавање са благословом светлости званим Авдала, само су делићи онога што очекује све посетиоце београдске Синагоге у "Ноћи музеја".

број коментара 0 пошаљи коментар