Отворен обновљени Музеј Јована Цвијића

У Београду је свечано отворено обновљено здање Музеја Јована Цвијића, у чију реконструкцију је, према речима директорке Музеја Града Београда Татјане Корићанац, Скупштина града уложила је 26,5 милиона динара.

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је, отварајући Музеј, да ће грађани у наредном периоду имати могућност да на апликацији "Београђани" гласају за назив галерије, која је отворена у склопу адаптиране зграде.

"Скупштина Града је финансирала комплетну реконструкцију Музеја, грађевински радови су почели у мају 2015. године, а завршени су прошле године у јуну, након чега су кренули радови на рестаурацији, а укупна вредност радова је 26,5 милиона динара", истакла је Корићанац.

Како је рекла, ово је једна од ретких кућа која има сачувано зидно сликарство, некада је било седам осликаних просторија, док су данас рестаурацијом сачуване три.

"Два милиона је уложено у рестаурацију и конзервацију зидног сликарства, а сам Музеј је споменик културе од великог значаја за Србију, грађани ће моћи да током целе године посећују Музеј, а не као до сада само у летњим месецима", рекла је Корићанац.

Градоначелник Београда је истакао да је Град обезбедио новац како би се сачувало и јавности представило и 1.500 предмета од изузетног значаја.

"Реконструкција је важна за Београд, наше суграђане и госте Београда да би наш град постао културни, туристички и економски центар региона. Данашњи догађај важан је и за наше младе који се углавном баве савременим технологијама, да имају прилику да виде ко су научници који су задужили нашу земљу и град", рекао је градоначелник Београда.

Нагласио је да ће град наставити да се бави реконструкцијом свих објеката Музеја Града.

"Очекују нас два велика пројекта током наредне године. Први је изградња Градске галерије на Косанчићевом венцу. До краја године биће сређене све фасаде са декоративним осветљењем, обновљена калдрма и тротоари и тај део Београда биће културна целина којом ћемо се сви поносити", рекао је градоначелник.

Други пројекат, како је рекао Мали, је зграда Музеја Града Београда.

"Неприхватљиво је да град нема свој музеј већ да буде раштркан на мноштво локација. Крећемо у набавку пројектанта за главни пројекат и почињемо са радовима, јер желимо да наша историја буде презентована на најбољи начин", објаснио је Мали.

Према најави градоначелника, Град ће омогућити да грађани гласају на званичној апликацији "Београђани" за назив новоотворене ликовне галерије у подруму Музеја.

Музеј Јована Цвијића је отворен 1968. године, а у новом здању урађене су комплетно нове инсталације, даљинско грејање, фасада, изграђен је помоћни објекат у дворишту, као и галерија у подруму зграде.

број коментара 0 пошаљи коментар