"Седам мора и три океана" – путописи прве Српкиње светске путнице

Јелена Димитријевић била је једна од најобразованијих жена свога времена и верује се прва Српкиња, светска путница. У историју књижевности закорачила је као песникиња, са надимком српска Сапфо, писала је романе, приповетке. Објављивањем њених путописа насталих тридесетих година прошлог века "Седам мора и три океана" жели се указати на дело чија изузетна вредност јавности данас није довољно позната.

"Онолико имам година колико их осећам на својим плећима и најпосле сетите се да дух човеков не зна за године", одговарала је свима који су се чудили њеној смелости да на пут око света крене сама у 64. години.

Успешно изван утабаних стаза, ишла је у неформалне посете, њено кретање био је лични избор. У књизи "Седам мора и три океана" читамо о њеном путу 1926. и 1927. године у Египат, Палестину, Сирију, Либан и њеним утисцима о нама данас теже доступним местима или пак онима којих више нема.

"Описује живо, описује тако да ми можемо да видимо шта су ти историјски разлози због којих је отишла да буде тамо али исто тако описује из једног свог приватног личног, врло често лирског угла. То је оно што даје књижевни карактер овом изузетно узбудљивом штиву", рекла је приређивач књиге проф. др Биљана Дојчиновић.

Да је Јелена Димитријевић и књижевница и добротворка, и болничарка у балканским ратовима и једна од првих чланица Кола српских сестара – хришћанка, отворена према другим културама, јасне развијене политичке свести, заинтересована за животе жена види се управо у овом делу.

"Она је неко ко заговара, ко апсолутно поштује и свој национални и сваки други идентитет. Из тог поштовања ниче та њена огромна толеранција. Ми можемо много да научимо од Јелене Димитријевић и то што ми њу данас сматрамо својом савременицом захваљујући томе што је ишла испред свог времена, јесте заправо нешто што је комплимент који ми удељујемо сами себи", истиче Дојчиновићева.

На завршетку књиге стоје речи "Крај првог дела". Од 1940. до данас, други део није одштампан, а он говори о путу у Индију, кратком сусрету Јелене Димитријевић са Тагором, одласку у Јапан, Кину, на Цејлон. Постоји у рукопису, на кртој хартији а ти путописи значајан су допринос српској књижевности, култури и политици.

број коментара 0 пошаљи коментар