Трећи рођендан "Културног дневника" и годину дана емитовања "Аутопортрета"

Овог месеца значајне јубилеје бележе две врло запажене, јединствене телевизијске емисије РТС-а посвећене култури. Већ годину дана емитује се емисија "Аутопортрет" а "Културни дневник", на данашњи дан, пуне три године.

РТС је, могло би се рећи, данас једина телевизија која има емисије из културе које се припремају са знањем и познавањем области о којој се говори.

Опште је познато да РТС од самог оснивања до данас свакодневно емитује бројне извештаје и специјализоване емисије на свом Првом и Другом програму, а канал РТС 3 је у потпуности посвећен култури у свим аспектима.

Познато је и да ниједна телевизија у региону не производи и не емитује толико програма из културе као Јавни сервис Србије.

"Културни дневник" је ТВ формат који због своје константне актуелности, новинарске доследности, инвентивности и аудио-визуелне атрактивности, спада у оне емисије које аудиторијум Србије редовно прати и респектује са изузетном пажњом.

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после "Дневника 3" у 23 сата, на програму је "Културни дневник". Емисију карактеришу обиље информација, извештаја, анализе критичара и актуелни гости, из свих области културе и уметности.

Емисија нуди пресек најзначајнијих вести из уметности и културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија, уметности живљења. Новинари, дописници и сарадници РТС-а јављају се са места најзанимљивијих домаћих и светских културних догађаја, разговарају са уметницима пре и после наступа.

Идеја "Културног дневника" је да свакодневно, модерно, брзо, али не и површно информише о темама које се тичу културе. Да у неколико минута заинтересује гледаоце за личности и догађаје из ове области, да их "наговори" да читају, слушају, гледају и мисле својом главом.

"Културно-уметнички програм не треба нужно да удовољава свим жељама милионског гледалишта. Квалитет овог програма би требало да оствари дубљи и дугорочнији циљ - да задржи пажњу гледалаца, да их заинтригира, наведе на размишљање и континуирано обликује знања, укус и жеље. Зато је на нама да креирамо програме који имају занимљивост, заводљивост, амбицију и одређену атрактивност. Верујем да ће и у будућим временима такви програми наћи пут до својих радозналих гледалаца који су отворени и спремни за процес откривања себе у свету", каже Небојша Брадић, главни уредник Културно- уметничког програма РТС-а.

До сада је емитовано 765 емисија "Културни дневник" а искусан уређивачки колектив из Редакције за културу и уметност РТС-а настоји да култури врате место које јој припада.

Уреднички тим чине: Неда Валчић Лазовић, Оливера Милошевић, Селина Ловрен Аксентић, Снежана Стаменковић, Лидија Божић, Маја Туцаковић, Војка Пајкић, Марија Миљевић, Драган Пантић и Биљана Бралушић.

Аутор визуелног идентитета и креативног концепта је Борис Миљковић, креативни директор ЈМУ РТС.

Новинари сарадници су: Марко Рајковић, Гордана Стијачић, Гордана Главинић, Биљана Савић као и колеге из свих РТС дописничких центара.

Реализатори су Сања Реџић (од прве емисије до данас), Маја Мандић, Влада Ђурђић и Марија Средојевић а продуценти су Бобан Радисављевић и Маја Мартиновић Маснец. 

Нема значајног догађаја из културе на којем у три године постојања нису биле камере и новинари "Културног дневника" и нема уметника који је нешто значајно "створио" да није био гост ове емисије. То је мала оаза за код нас веома скрајнуту, а изузетно важну област која подстиче друштвени и развој личности.

"АУТОПОРТРЕТ"

Најзначајније личности домаће културе и уметности говоре о до сада непознатим деловима својих биографија и пружају могућност да их гледаоци упознају на другачији, нешто интимнији начин. Емисија је јединствена и по томе је што су аутопортретисти истовремено и гости и домаћини ове ТВ форме: постављају питања али и дају одговоре у вези са њиховом каријером, одлукама, изборима и узорима...

Од октобра 2016, друга ТВ сезона емисије стартовала је са новим концептом: аутопортретисти, најзначајније личности културно-уметничког живота, позивају блиске сараднике и пријатеље како би се осврнули на најмаркантније делове свог стваралаштва и разоткрили шта је све, током њихових богатих каријера, утицало на креативне процесе али и однос према култури и уметности.

У Студију четири на Сајму, осим традиционалне рубрике "Прустов упитник" и истоветних питања на која одговорају сви аутопортретисти, говори се о томе шта утиче на појединца да се формира као уметник, ко су његови узори, о начину на који ради и о томе колико се тај процес током година мења, о музици која инспирише и о идејама које покрећу.

Кроз разговор са гостима, у преплитању личног и професионалног, емисија "Аутопортрет" доноси нова сведочанства најеминентнијих стваралаца.

До сада је представљено 30 личности/портрета односно емитовано је 30 емисија (прва емитована 20.02.2016.). Током прве ТВ сезоне пратили смо 16 издања "Аутопортрета" а током друге сезоне, до сада је емитовано 14 емисија.

Ауторски тим чине: Неда Валчић Лазовић - уредник серијала, уредници емисија су Снежана Стаменковић Јојић, Тијана Паунковић и Николета Дојчиновић. Драматург је Тамара Барачков а редитељи су Милица Солдатовић Микић и Милан Јовановић.

број коментара 0 пошаљи коментар