Алма Малер, кратки роман о музи највећих светских уметника

Интелигентна, женствена, ексцентрична Алма Малер била је супруга, љубавница и муза изузетних уметника. Опчинила је Густава Климта и многе друге а десет година провела у браку са Густавом Малером. Фасциниран музиком интровертног композитора, али и магичношћу те жене, македонски писац Сашо Димоски написао је роман "Алма Малер". Читамо га у преводу Зорана Пеневског.

"Неки људи предодређени су да постоје због других. Као да имају некакву мисију. Увек стављају себе и своје задовољство на друго место и улажу неизмерну снагу у неког другог", речи су Алме Малер. Густав Малер није желео колегиницу за жену већ жену чији је једини задатак да га чини срећним. Алма се одрекла своје музике да би он стварао.

"Ваљда је и то уметност, да дате себе, онако како јесте, да неко други постане бољи, целовитији, то је уметност живљења. Пре свега да умете себе да позиционирате тако да би били довољни себи и да дајете себе ономе коме требате", указује аутор књиге "Алма Малер" Сашо Димоски.

Емотивни монолог Алме Малер, чита се кроз десет поглавља односно девет Малерових симфонија укључујући и скицу за десету коју није завршио. Преиспитујући се Алма каже да је уживала у величини генија а потом схватила да та величина највећим делом значи велику тугу, велику самоћу, много жртвовања, тишину. А тишина између тонова, неговала је њену тишину.

"Мораш бити тишина јер једино тишина нема метафору. Тишина је апсолутна и сматрам да иза такве музике какву је Густав Малер писао, компоновао, антипод је увек тишина која боли. Лиризам овог текста за мене произилази из претпостављеног лиризма саме Алме и сматрам да је тај њен лиризам њена фаталност. Зато је спојила и обележила такве уметнике и постала фам фатал једне епохе", додаје Димоски.

Драматизација ове исповести Алме Малер постигла је значајан успех на сцени македонског Националног театра, који је с овом представом гостовао и ван своје земље. Својеврсно читање Алмине душе или прича о љубави коју је написао Сашо Димоски ових дана појавиће се пред читаоцима у САД.

број коментара 0 пошаљи коментар