Орден за јубилеј Београдском драмском позоришту

Сретењски орден трећег степена добило је Београдско драмско позориште које у понедељак прославља 70 година рада. Уз уручење годишњих награда, позориште ће рођендан обележити и премијером представе "Поморанџе за збогом" по роману Биљане Поповић у режији Ненада Гвозденовића.

Историју Београдског драмског позоришта исписивали су Оливера и Раде Марковић, Ђуза Стојиљковић, Тања Лукјанова, Рената Улмански, Соја Јовановић, Миња Дедић и многи други.

На Црвеном крсту подигнута је завеса за савремену европску и америчку драматургију, за експеримент и провокацију. Историја бележи да је 50-их са репертоара скинут "Бал лопова" Жана Ануја на иницијативу тадашње министарке за просвету, да се водила идеолошка полемика о Нушићу и комбинезону Оливере Марковић у "Мачки на усијаном лименом крову".

Даница Ристовски члан је Београдског драмског - 30 година.

"Београдско драмско позориште и позориште уопште за мене је други живот. Позориште је мешавина илузије и стварности. Некада се питам шта је шта, а поготову у раду на овој представи који је трајао неколико месеци", каже глумица Даница Ристовски.

Додаје да би улогу Јелене Бањац сврстала у ред својих најтежих улога.

Представа "Поморанџе за збогом" прати судбину три породице из Босанске крајине, с почетка 20. века па до педесетих година. Драма говори о страдањима, љубави, фашизму, кривици и праштању. 

"Биљана Поповић је написала причу о својој породици. Јесте тема историјска и аутентична али без историје нема ни будућности и ако заборавимо оно што смо били не знамо где ћемо даље. Покушали смо да једну историјску, тешку, мучну причу преточимо у једну бајку заправо", каже глумац Милорад Дамјановић.

Београдско драмско позориште ишчекујући премијеру за свој дан, на сајту осим историјата, репертоара, има и упутство да се у позориште иде пристојно одевен, да се не касни, не једе, телефонира и не добацује.

Свет се у ових 70 година променио, па изгледа и публика с њим.

број коментара 0 пошаљи коментар