Протокол о сарадњи Матице Српске и установа у Мађарској

У оквиру вишегодишњег ангажмана на заштити српског културног наслеђа у Мађарској Галерија Матице српске је потписала Протокол о сарадњи у истраживању и презентацији музејских колекција и релизацији изложби са Музејем српске православне цркве у Сентандреји и Историјским музејем Будимпеште а везано за реализацију изложбе и публикације о иконостасу Арсе Теодоровића за Саборну цркву у Будиму.

Протокол су потписали управница Галерије др Тијана Палковљевић Бугарски, архијерејски заменик Војислав Галић у име Његовог преосвештенства владике Лукијана и Петер Фарбаки, директор Историјског музеја града Будимпеште.

У Историјском музеју Будимпеште одржан је и састанак директора музеја где су договорени наредни сусрети поводом прославе јубилеја 170 година Галерије Матице српске у Текелијануму као и будући планови везани за реализацију изложбе и публиковање монографије о иконама Арсе Теодоровића са иконостаса српске цркве у Будиму у другој половини 2018. године.

Овом приликом у Сентандреји је Галерији Матице српске је уручена Повеља са медаљом Задужбине Јакова Игњатовића, за реализацију више пројеката из области заштите, проучавања и презентације српског уметничког наслеђа у Мађарској, а посебно за реализацију изложбе Српска црквена уметност у Мађарској.

Повељу и медаљу са ликом Јакова Игњатовића, аутора Небојше Митрића, академског вајара, у име Задужбине предао је др Радомир Ластић, почасни председник задужбине.

број коментара 0 пошаљи коментар