Леонардови кодекси и машине

Србија је прва земља изван Италије у којој је представљена изложба цртежа, скица и експоната чувеног ренесансног уметника.

Београђани и посетиоци српске престонице до 1. августа имаће прилику да виде мали део онога због чега је у анкети Европске уније Леонардо да Винчи проглашен најутицајнијом личношћу европске културе.

Директно из Фиренце допремљено је 65 Леонардових скица и машина, које су изложене у галерији Нишке арт фондације, захваљујући упорности и истрајности Радована Лалета Ђурића, сликара из Ниша, који ради у Њујорку.

"То је највећи број експоната који је икада до сада напустио Фиренцу. Ово је целокупан Да Винчијев рад који је примењен свакодневно у данашњем животу: први бицикл, хеликоптер, топ, а који су пројектовани пре неколико векова ", објаснио је Ђурић.

"Ово је доказ да припадамо једној европској традицији и култури", рекао је министар културе Војислав Брајовић.

Оља Ивањицки, целог живота инспирисана Леонардовим радом, запитала се "шта би било да је тада направљен први бицикл, где би човечанство било сада".

Аутор књиге у којој је представљена целокупна изложба, Јован Ћирилов, подсетио је "да је геније измислио толико ствари које су реализоване тек у 19. и 20. веку, сем једне, а то је пројекат 'Ходање по води'".

Ова спектакуларна изложба била је прво представљена у Нишу, где ју је видело преко 30.000 људи.

Уколико интересовање буде велико, изложба у Београду биће продужена и после 1. августа. 

Улаз је бесплатан.

Повезане вести:

Леонардови кодекси и машине од 7. до 14. маја

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 28. јун 2008, 17:07) - професор [нерегистровани]

Место поставке

Просто је невероватно да је оваква поставка смештена на периферију Београда, у једну непознату галерију.