Додељена награда Исидора Секулић

Мирјани Бјелогрлић - Николов одговорној уредници Редакције за културу и уметност Радио телевизије Србије уручена је награда - Исидора Секулић. Признање је за књигу "Приче за досадно поподне" уручила председница фонда, књижевница Вида Огњеновић.

Проза Бјерлогрлић-Николов измиче јасном, одређењу, јер у себи сажима и сједињује елементе дневника, есеја, биографије, историјског документа и медијских игрица чинећи луцидне варијације у виду теза о општој повезаности културе", истакао је декан Филолошког факултета проф. др Слободан Грубачић.

Госте је у име Општине Савски венац која је установила књижевну награду 1967, пошто јој је Секулићева тестаментално пре пола века оставила своја ауторска права, поздравио председник Скупштине општине Бранислав Белић.

Жири је оценио да је проза лауреата "на трагу суштина савременог живота и уметности и пулсира у знаку истовремености чак и тамо где говори о историји, о другом, другачијем..."

Бјелогрлић- Николов обратила се гостима анализом "приповедне интелигенције", дефинишући је способношћу разумевања и стварања приче а настаје из искуства слушања, причања, писања, читања...По њеном мишљењу "причом вербализујемо наше страхове, слутње, жудње, наде и она нам пружа утеху, а "сваки улазак у фиктивни свет има исту функцију као и дечија игра".

Одломак из награђене књиге, чији је издавач "Филип Вишњић", прочитала је глумица Ђурђија Цвијетић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 27. јун 2008, 01:04) - Vanja [нерегистровани]

...

Sve cestitke!