Сајам књига посвећен 200. годишњици високог образовања

Тема 53. Међународног београдског сајма књига, који се одржава од 20. до 26. октобра, биће 200. годишњица високог образовања у Србији.

Поводом јубилеја  високог школства у Србији на галерији Хале XIV Београдског сајма биће постављено неколико тематских изложби, а биће приређено и више скупова на којима ће бити речи о савременом високом образовању и уџбеничкој литератури,  рекао је уметнички директор те манифестације Зоран Хамовић.

Посетиоци београдског сајма моћи ће у изложбеном простору Хале XIV да погледају поставку "Пут високог школства" о развоју високог образовања у Србији, почев од оснивања Велике школе 1808. и просветитељског рада Доситеја Обрадовића.

Хамовић је најавио и фото изложбу посвећену 50. годишњици београдског позоришта "Дадов", као и поставку "Писци као сликари",  инспирисану истоименом књигом коју је пре неколико месеци објавио "Службени гласник".

Биће изложени принтови ликовних дела Ежена Јонеска, Александра Пушкина, Виктора Игоа, Франца Кафке, Шарла Бодлера, Владимира Мајаковског, Михаила Љермонтова, Растка Петровића, Јована Јовановића Змаја и других писаца.

Поред већ традиционалних поставки о ћирилици и библиофилији, у част Јапана, земље почасног госта овогодишњег сајма књига у Београду, биће приређена и изложба "Кјото- јапанска модерна архитектура".


И ове године биће одржан разговор о културној политици Србије у области издаваштва, у којем ће учествовати представници Министарства културе.

У склопу обележавања два века високог школства у Србији биће уприличен разговор о универзитетском издаваштву и академском писању, а планиран је и скуп посвећен лектири, односно "обавезном"  штиву за ученике и студенте, али и за све образоване људе.

Најављени су и разговор о квалитету језика у савременој домаћој литератури и скуп "Електронско издаваштво и екранска култура".

И ове године биће додељена награда "Доситеј Обрадовић" најбољем иностраном издавачу за афирмацију српске књижевности. То признање први пут је додељено прошле године аустријском издавачу Алојзу Визеру.

Међу иностраним гостима 53. сајма књига, поред јапанског писца Нацукија Икезаве, коме је припала част да отвори овогодишњу манифестацију, за сада је најављено четворо писаца из Канаде и неколико аутора из Грчке, Данске, Украјине и Швајцарске.

Поред земаља које традиционално учествују на београдском сајму књига, као што су Канада, Француска, Велика Британија, Италија,  Грчка, бивше југословенске републике и многе друге, први пут ће се београдским читаоцима представити и Украјина.

Та источнословенска земља неће имати национални штанд, већ ће је представљати издавачка кућа "Калварија" која је веома заинтересована за објављивање дела српских писаца на украјинском језику, рекао је Хамовић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 28. сеп 2008, 18:50) - pekar [нерегистровани]

Sajam

Beogradski sajam knjiga je, stvarno, najznačajniji kulturološki i naučni događaj na prostorima bivše yuge, a vezano za nabavku nove i obnovu stare naučne i književne literature. radujem se tom događaju i svake godine jedva čekam da dođem iz Sarajeva u Begeš. To je jedinstvena prilika da se, za male pare, nabavi dobra nova i stara naučna literatura i još bolja književna djela iz cijelog svijeta iz svih epoha ljudskog stvaranja. samo ne znam kako izdržati još skoro mjesec dana.