Kонцерт посвећен Зорану Ђинђићу

Београдска филхармонија одржала је традиционални концерт посвећен успомени на премијера Зорана Ђинђића у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Филхармонију је предводио диригент Кристијан Мандеал, а као солиста наступио јe пијаниста Дејан Лазић, прнеоси Танјуг.

Концерту су присуствовали супруга убијеног премијера Ружица Ђинђић и министар културе и информисања Иван Тасовац.

Симфонијом Јозефа Хајдна бр. 103 у eс-дуру, познатом под популарним надимком "Ударац тимпана", отворен је концерт.

Након Хајднове симфоније уследила је барокна музика у сасвим новом тумачењу младог пијанисте Лазића и гудачког оркестра Београдске филхармоније, Концерт за клавир и оркестар број три у де-дуру Јохана Себастијана Баха, који је данас подједнако заступљен на концертном репертоару пијаниста и чембалиста.

Нове интерпретације клавирског репертоара уврстиле су Лазића међу најтраженије и најнеобичније солисте своје генерације. Лазић је за бис извео две Скарлатијеве сонате у де-дуру и де-молу.

Лазић је наступао са великим светским оркестрима и сарађивао са диригентима као што су Ђовани Антонини, Иван Фишер, Андрис Нелсонс, Кирил Петренко, Роберто Спано, Јон Стургордс, Кшиштоф Урбански и Осмо Ванска.

У другом делу концерта изведена је романтичарска Симфонија у де-молу Сезара Франка, један од врхунаца симфонијске музике деветнаестог века и једина симфонија француског композитора. Филхармонија је ово дело извела предвођена музичарем Мандеалом, честим гостом Београдске филхармоније.

број коментара 0 Пошаљи коментар