"Повратак" Весне Алексић

Књиге Весне Алексић после готово десет година поново пред младим читаоцима. Роман "Марија Модиљани" говори о проблему одсељавања наших младих школованих људи у иностранство, а књига "Ја се зовем Јелена Шуман" садржи приче у којима су актери деца која седе на степеништу испред четвороспратнице.

Постоје књиге које када се појаве, освоје и читаоце и критику, добију награде али се не доштампавају, распродају се и више се не могу наћи у књижарама. Такву судбину имале су књиге Весне Алексић. После готово десет година поново су пред младим читаоцима.

Роман "Марија Модиљани" говори о животу младих у тешком ратном времену на овим просторима, о њиховим чежњама, али и спремности да напусте земљу и остваре своје снове у далеком свету.

Књига је објављена 1999. године када јој је додељена награда Змајевих дечијих игара "Раде Обреновић" за најбољи домаћи роман за младе.

"Проблем о коме она говори, нажалост, данас је актуелнији него пре тринаест година када је књига написана. То је проблем одсељавања наших младих школованих људи у иностранство заувек. Ова књига је представљена у Берлину као књига инспирисана проблемима у друштву", каже Весна Алексић.

Књига "Ја се зовем Јелена Шуман" садржи приче у којима су актери степениште испред једне четвороспратнице и сасвим обична деца која на њему воле да седе, под звездама. Приче казује и велики свет коментарише једна девојчица.

"Моје степениште личи на степениште Јелене Шуман зато што се исто сакупљамо на степеништу нас троје другара, две девојчице и и један дечак", каже Катарина Николић.

Андреј Радивојевић каже да је прочитао четири поглавља и да му је књига јако занимљива, а Милица Коцић да јој се књиге Весне Алексић допадају зато што у њима има пуно авантура.

Књига "Ја се зовем Јелена Шуман" недавно је преведена на немачки, а њен наставак "Брбљиво срце" такође је однедавно поново пред нашим читаоцима. Издавач је "Сензал трејд".

број коментара 0 пошаљи коментар