Српски краткометражни филмови у Бечу

Одржан први Фестивал краткометражног српског филма у Бечу. Организатор Фестивала Српски културни форум.

Филмофили у главном граду Аустрије су, после осмогодишњег успешног представљања дугометражних остварења српске кинематографије, у организацији амбасаде Србије, имали прилику да се упознају и са српским краткометражним филмом, захваљујући Српском културном форуму.

Фестивал је отворила посланик у бечкој скупштини Аница Мацка-Дојдер, која је истакла да ће ова манифестација постати традиционална, јер доприноси повезивању култура две земље.

"Србија је део Европе, како по култури, тако и географски, и због тога ме тишти што толико младих Срба не може, због препрека, да путује по старом континенту", рекла је Дојдерова.

Председник Српског културног форума Драган Мишковић је истакао да је овим фестивалом проширена делатност српске културе у Аустрији.

Мишковић је рекао да ће Форум сваке године, после бечког филмског фестивала "Виенале" и Ревије новог српског филма, организовати представљање краткометражног филма из Србије.

Фестивал је идеална прилика да се аустријски љубитељи краткометражног филма упознају са остварењима наших реномираних аутора, предвођених доајеном седме уметности Желимиром Жилником и групом младих аутора из Новог Сада, са Марком Качанским на челу.

Током једнодневног фестивала приказани су филмови "Петроварадинска тврђава", "Звездан", "Добро јутро малигна ћелијо", "Незапослени људи", "Скочи-жаба" и "Лице у стени".

Посебну пажњу публике привукао је Жилников филм "Незапослени људи", али и "Петроварадинска тврђава", који приказује један од највећих брендова из Србије, музички фестивал "Егзит".

Гост овогодишњег фестивала био је млади режисер Марко Каћански, један од најбољих Жилникових ученика.

Након пројекције публика је, заједно са филмским критичарем Душком Димитровским, имала прилике да разговара о раду режисера из те уметности у Србији.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 20. дец 2008, 17:04)
Herman [нерегистровани]

Bravo !

Sve čestitke SK Forumu, organizatorima i svima koji su pomogli da se ovako nešto postavi na noge.
Oni koji su se bilo kada bavili tim poslom znaju koliko vrata treba otvoriti, koliko ljudi kontaktirati, trčkati itd, da bi se izborilo za jednu manifestaciju tog obima.

Ostaje nam da sačekamo sledeću godinu i sledeći festival jer nam je obećano da će ga biti. -Gospodo držimo vas za reč- jer gosti su se stvarno dostjno reprezentovali i svojim kvalitetom.

U razgovoru sa režiserom čuli smo /prosto neverovatno/ da se sa jednim preskromnim budžetom od nekih 2000€ stvori dobar film koji zadovoljava po svim merilima.

Bravo i organizatorima i gostima.