Мањи буџет за културу и информисање у 2016.

Буџет за 2016. годину намењен ресору културе и информисања износи 11,4 милијарде динара и мањи је него прошле године за пет милијарди динара, изјавио је ресорни министар Иван Тасовац.

Тасовац је, међутим, навео да је намењено 392 милиона динара више него прошле године, а да је смањен део који се односи на субвенције за јавне сервисе, Радио Југославију и Танјуг, који су угашени.

"Видимо да је ту на тој позицији смањен износ за четири милијарде динара, што у ствари представља уштеду", рекао је Тасовац, образлажући предложена средства на седници Одбора за културу и информисање Скупштине Србије.

Он је навео да Влада Србије препознаје значај културе и да је с обзиром на неопходну финансијску консолидацију, ипак нађено набоље могуће решење у овом тренутку.

"Пред нама није лака година, битно је да имамо јасно дефинисано оно што су наши приоритети и главни пројекти и оно што ће дати нови замајац за српску културу", истакао је Тасовац.

Председница Одбора Весна Марјановић питала је зашто се минимално повећање зарада запослених у јавном сектору не односи и на плате запослених у култури.

Тасовац је рекао да није срећан што култура није ушла у то повећање, али да ће култура бити прва следећа за повећање плате, истиче Бета.

Он је навео и да се сада први пут култура посматра као посебна област, а не у склопу образовања, што, како је навео, даје шансу да култура има приоритет у првом следећем прераспоређивању средстава.

На питање посланице Социјалдемократске странке Бранке Каравидић о томе колика ће бити такса за РТС и РТВ, Тасовац је рекао да је закон дефинисао која је максимална цифра, а да управни одбори те две медијске куће доносе коначну одлуку колика ће она бити.

Одбор је усвојио предложени буџет.

Касни отварање Музеја савремене уметности и Народног музеја

Истовремено, Тасовац каже да апсолутно очекује да Народни музеј и Музеј савремене уметности буду отворени током 2016. године.

Министар је навео да је тачно да је најављивао отварање Народног музеја у мају, додајући да је потпуно јасно да он тада неће моћи да буде отворен.

"Прихватам грешку што сам ставио сатове, али ми је жао што их нисам ставио да откуцавају колико година не раде ти музеји. Имамо у потпуности довољно новца да се заврше оба музеја", додао је Тасовац.

Сада је, према његовим речима, припремљена комплетна пројектна документација за оба музеја, што је разлика у односу на буџет прошле године, наводи Танјуг.

"Ја јесам најавио тачне датуме, не жалим због тога, јер смо имали довољно храбрости да испунимо циљеве. Нисмо их испунили, то је наша грешка, испунићемо их са закашњењем. Напросто морамо и сами да схватимо да морамо далеко више да радимо, ти сатови за мене представљају више симбол колико брзо пролази време и колико је битно да сви буду фокусирани на свој посао", рекао је Тасовац.

Тасовац је подсетио да Народни музеј не ради 12, а Музеј савремене уметности осам година.

број коментара 0 пошаљи коментар