Цртежи које се остварују под сунцем

Наталија Рибовић ствара поезију и цртеже који су штампани у фотохроматској боји. Тек у додиру са сунчевом светлошћу они постају видљиви.

Мултимедијална Изложба у Амбасади Аустрије у Аустријском Културном Форуму у Београду, отвара посетиоцима један нови свет са 19 песама - перформансом, видео-радовима, цртежма уметнице Наталије Рибовић.

И поезија и цртежи штампани су у фотохроматској боји, који у додиру са сунчевом светлошћу постају видљиви.

Уметница је у перформансу садржај стихова и цртежа "као чаробним штапићем" трансформисала у покрет и поклонила публици. И показала нови вид комуникације уз помоћ фотохроматске боје, јер цртежи су смештени у видљиву, односно невидљиву књигу.

Песме су, каже, настале после њеног доласка из Јапана. "То је био моменат када смо доживели цунами, земљотрес, Фукушиму. И то је моменат када све некако нестаје у простору и та животна форма се тачно осликава у књизи 'Пустити све са чаробним штапићем'", објашњава Наталија Рибовић.

Песме су објављене на русинском, српском и немачком језику.

"Мој матерњи језик је русински, немачки и српскохрватски језик, и то је тај склоп и кроз тај покрет, кроз разне континенте ви се сусећете са разним културама. Те културе су као фузија и стварају се нови моменти", истиче Наталија.

А нови моменти треба да се поделе са друштвом, па је Наталија мултимедијалну изложбу до средине маја сместила у Аустријски културни форум у Београду.

Директор Форума Николас Келер каже да Наталија својим коренима бајковито показује како треба заједно да стварамо будућност.

"Образовна и културна сарадња наше две земље је јака - изложбе, филмски фестивали, универзитетска сарадња, размена професора све то чини да пут Србије ка Европи буде ближи и бржи", рекао је Келер.

Токио-Беч-Аугсбург, то је релација на којој ауторка живи и ствара. Каже да је својом првом самосталном изложбом у Београду изузетно задовољна.

број коментара 0 пошаљи коментар