"Две јапанске салвете"

Књижевница за децу и уредница Дечје рубрике РТС-а Весна Видојевић Гајовић написала је нову збирку "Две јапанске салвете и друге приче". Ауторка каже да је велика радост данас бити и писац и стваралац програма за децу.

Мастиљавом оловком цртала је по ноктима док не поплаве, чезнула за ташницом од сунђера, кроз нагарављено стакло посматрала помрачење Сунца. Те и многе друге откуцаје свог одрастања књижевница за децу и уредница Дечје рубрике Телевизије Београд Весна Видојевић Гајовић, забележила је у збирци "Две јапанске салвете и друге приче".

Збирку је ликовно обликовала Нела Таталовић, а објавио "Чекић".

Оживела је лето, зелено двориште, доживљаје са најбољом другарицом, игре свог детињства.

"Лепо је што је то било дивно дружење, просто нисмо имали све, све смо измишљали, све је било кобајаги и стварно. Са мало ствари смо успевали да остваримо игру и читав један свет", сећа се Весна Видојевић Гајовић.

Више од три деценије пише приче, драме и романе за децу. За Школску редакцију урадила је више серија и емисија. Велика је радост, каже, данас бити и писац и стваралац програма за децу.

Весна Видојевић Гајовић каже да писац утиче на уредника, уредник мало на писца и да уче једно од другог. Признаје да је данашњој деци тешко направити емисију.

"Једноставно, не живе детињство какво смо ми живели, али увек мора да се нађе нека форма. Она постоји. Деца су увек жељна пажње, љубави и атрактивности", објашњава Видојевић Гајовић, додајући да је потребно деци посветити пажњу кроз емисије, авантуристички дух и искреност.

Весна Видојевић Гајовић је уредница и нове луткарске серије "Кукурику шоу", по сценарију књижевнице Јасминке Петровић. У 15 петнаестоминутних епизода, кроз духовите и динамичне драмске ситуације, игре, песме и приче, деци предшколског узраста биће понуђени различити образовни садржаји.

Почетак емитовања серије планиран је за март.

број коментара 0 пошаљи коментар