Савршена чоколада која се не топи

Швајцарски стручњаци у потрази за идеалном чоколадом која се неће топити на врућини и непријатно лепити за прсте. Идеална чоколада би задржала исти укус, а лечила би и од депресије.

Чоколада која се топи на врућини и непријатно лепи за прсте ускоро би могла да буде део прошлости, најављују швајцарски стручњаци који су одлучили да се позабаве стварањем идеалне чоколаде.

Савршена чоколада не само да би имала мало калорија него би могла да издржи у чврстом стању и на температурама које премашују 55 степени Целзијуса.

Специјални начин производње, као и мања количина какао путера у њеном саставу, довели би до траженог резултата, рекао је Франс пресу Ханс Вринс, директор у сектору иновација индустријског произвођача чоколада "Бари Калебаут".

Таква посебна чоколада која би одолела врућини није изум XXI века.

Њу већ годинама дегустирају швајцарски и амерички војници али она никада није била део индустријске производње, о чему машта компанија „Бари Калебаут", која жели да повећа продају својих производа широм света.

Швајцарске чоколаде се продају углавном у Канади, Немачкој, Француској и Великој Британији и то углавном због температуре.

Вринс верује да ће нова чоколада имати велик успех пошто једино чоколада која се не топи може да задржи свој укус. Она ће бити крцкава и, уз помоћ науке, топиће се искључиво у контакту са пљувачком.

Идеална чоколада лечила би и депресију

То неће бити једина иновација на путу ка идеалној чоколади: научници раде на укусу који би људе чинио срећним и то уз помоћ фенилетиламина - молекула који делује против депресије.

„Ради се о стимулансу који је већ познат науци. Можете га изоловати и направити чоколаде за срећу", додао је Вринс.

Истраживања су у пуном јеку пошто су се стручњаци посветили још једном молекулу - теобромину, чија су својства слична кофеину.

Најмање 230 природних молекула у зрну какаоа, наводно, имају позитиван утицај на здравље, што отвара широке могућности за научнике.

Индустрија чоколаде истовремено обавља све више истраживања како би освојила нова тржишта, посебно у најтоплијим земљама света. Компанија „Бари Калебаут" није једина у Швајцарској која је ушла у такву авантуру.

Још један швајцарски чоколадни гигант „Нестле" планира да отвори први центар за истраживања посвећен искључиво припремању висококвалитетне чоколаде.

Тај центар спојиће умеће професионалаца из целог света и окупити најбоље посластичаре, стручњаке за укус и мирис, али и за амбалажу.

Састојци који ће бити употребљени у прављењу савршене чоколаде држе се у тајности.
Независни швајцарски произвођачи чоколаде оцењују, међутим, да једино употребом природних састојака може да се добије најбоља и најукуснија чоколада.

Табле отпорне на топлоту у потпуности мењају природу традиционалних производа, рекао је Роже Рор, директор независног женевског произвођача „Сокола Рор".

„Никада не бих купио производ а да нисам упознат са процесом његове производње или са његовим састојцима", рекао је он оцењујући да такве производе неће куповати ни прави љубитељи чоколаде.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 19. авг 2009, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

cokolada je kakao

Cokolada se inace cuva iskljucivo na sobnoj temperaturi, nikako u frizideru, ali ukusi su razliciti.Koliko god da je slatka u tolikom procentu je nesavrsena, jer pravi ukus cokolade je gorak odnosno samo kakao sa vrlo malo secera i vrlo malo mleka saiskljucivo malom kolicinom m asnoce i to samo onom dobijenom iy kakaoa. Zapravo ono sto cokoladu cini boljom je veci procenat kakaoa. Tu famoznu tzv.crnu bas volim, a sve one preslatke ne mogu da jedem.

(уторак, 18. авг 2009, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

Savrsena cokolada...

je ona koja se TOPI u ustima:))))))))
Usput, mislim da bi mi sto pre trebali da pocnemo da izvozimo "Najlepse zelje"! Po mom misljenju, a ja sam totalni "cokofilik" i probala sam puno raznih cokolada, ukljucujuci i one najskuplje, cokolada "Najlepse zelje" je najukusnija i mogla bih da je jedem svaki dan:)

(понедељак, 17. авг 2009, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

A hemikalije?

Svi pricate o nekom trzistu, sreci, itd...A da li se neko brine koliko ce tu samo hemikalija da bude da bi cokolada bila cvrsta?
Da li je ikog briga koliko ce se samo otrova unjeti u organizam dok se jede ta cokolada?
Neka hvala, ja cu ipak da jedem onu organsku koja se topi!

(понедељак, 17. авг 2009, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Čokolada u frižideru

Ja čokoladu kod kuće držim u frižideru. Pločice su čvrste i puknu kad ih prelomiš. Meni je ukusnija kad je tako konzumiram.

(понедељак, 17. авг 2009, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Cokolada

Ja ne volim cokoladu.Divim se ljudima kad cujem procitam da vole cokoladu.
Meni je ta COKOLADA preslatka.........

(понедељак, 17. авг 2009, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Čuj "za sreću"

Ljudi ako napravite čokoladu čuj "za sreću", "popravlja raspoloženje"... bre onda... hej znate šta pričam... aman... a što se tiče toga da se ne topi, mislim da je tu jedini problem skladištenje, a time i proširenje tržišta što nije moj problem. Čokolada kakva je sada je poprilično savršena, sve drugo će biti ipak nešto drugo a ne čokolada. Po pitanju čokolade, tu i mi imamo šta da kažemo premda se, niko ne zna zbog čega, ne reklamiramo po inostranstvu.

(понедељак, 17. авг 2009, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

I ja volim cokoladu

Nisam siguran koliko je ovo pametan potez svajcarskih naucnika. S jedne strane, otvara se neverovatno ogromno trziste u tropskom i suptroskom podrucju, ali sa druge strane, cinjenica da se cokolada topi je bio glavni razlog da se fabrike cokolade i otvore u zemljama sa kontinentalnom klimom a ne tamo gde se proizvodi osnovna sirovina-kakao. Ovo bi moglo da stvori probleme u ekonomiji Evrope, narocito Svajcarske i Belgije. S druge strane, ovo bi bila velika sansa za industrijalizaciju zemalja latinske Amerike i Afrike.

(понедељак, 17. авг 2009, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Ја волим чоколаду...

... али само ону која се топи. Ову не желим ни да пробам...

(понедељак, 17. авг 2009, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Ја волим чоколаду...

... али само ону која се топи. Ову не желим ни да пробам...