Ефикасан фластер против мигрене

У завршној фази тестирања, експериментални фластер против мигрене показао добре резултате. Фластер преко коже убацује лек против мигрене, тако да нема потребе за оралним медикаментима, показала најновија истраживања научника.

Експериментални фластер који преко коже убацује у организам јак лек против мигрене "суматриптан" је у завршној фази тестирања показао да успешно делује против те болести, без потребе за оралним медикаментима.

Фластер, под именом "зелрикс", намењен је особама код којих је мигрена праћена муком, што је случај са 55 одсто оних који пате од овог обољења, пренео је Ројтерс.

Произвођач, америчка фирма "Ну пате", издала је саопштење у којем стоји да је "зелрикс" код оболелих довео до "статистички значајног" побољшања после два сата болова, муке и преосетљивости на светолост и звуке, у поређењу са особама које су при тестирању биле на плацебу.

У овом тестирању учествовало је 530 особа, а најчешћи нежељени пропратни ефекти били су бол и пецкање на месту стављања фластера, углавном блажег интензитета и који су брзо пролазили.

Очекује се да компанија "Ну пате" током 2010. затражи одобрење за пуштања "зелрикса" на тржиште САД и тако постане произвођач првог фластера за мигрену на том тржишту.

Крајем маја ове године, команија "МАП фармасјутикалз" је изазвала сензацију леком против мигрене који се инхалира и који је приликом тестирања остварио сва четири зацртана циља деловања.

Лек звани "левадекс" донео је том приликом олакшање особама које су биле под нападом мигрене у року од само пола сата, а ефекат је трајао 48 сати.

Од мигрене, изузетно болног, често пулсирајућег облика главобоље, пати готово 30 милиона Американаца, подаци су америчке Националне фондације за главобољу.

број коментара 0 Пошаљи коментар