Електрична централа на водоник

Почела са радом прва електрична централа италијанске компаније Енел, која као погон користи водоник и која не емитује штетне гасове.

Италијанска енергетска компанија Енел пустила је у рад прву електричну централу која ће као погон користити водоник и имати нулту емисију штетних гасова.

Електрана је, како преносе агенције, изграђена у Фусини, у индустријској зони Порто Маргера код Венеције.

"Становници Венеције и околине први ће у свету добијати енергију уз нулту емисију штетних гасова", наводи се у саопштењу италијанске компаније.  

Централа, снаге 12 мегавата, користиће водоник настао као нуспродукт хемијских реакција у локалним петрохемијским фабрикама, пре свега у фабрици "Полимери Европа", која је у власништву групације Ени.

Произведена енергија, 60 милиона киловатчасова годишње, моћи ће да задовољи потребе 20.000 породица, а спречиће емисију више од 17.000 тона угљендиоксида у атмосферу, наводи се у саопштењу Енела.

Централа је први објекат у пројекту "Водоник парк", који са четири милиона евра подржавају регионалне власти у Венецији и италијанско министарство екологије.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. дец 2011, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

dobijanje vodonikaiz morske vode.

Postovani G. Aleksandre, radio sam eksperimente sa vodonikom, a dobijam ga veoma lako i jeftino."H" iz morske vode sam dobio na samom moru gde sam letovao i gde sam za prijatelja uradio osvetljenje na "H" u samom kampu. Veoma cist nacin dobijanja vodonika i to u ogromnim kolicinama sa malom voltazom aperazom i veoma malom strujom.Moj auto ide na VODONIK kao i zagrevanje stana od 70m2.

(среда, 14. сеп 2011, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

dobijanje vodonika.

Nije Vam poznato mnogo toga. Iz morske vode se dobija vodonik veoma jeftino i u velikim kolicinama. Kada se dobija elektrolizom stvara se fina vodena zavesa magla.

(недеља, 16. авг 2009, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

питање

а оргон? јел зна неко за то?

(недеља, 16. авг 2009, 07:44) - Aleksandar [нерегистровани]

Vodonik

Proizvodnja vodonika je ili vrlo skupa ili mnogo zagađuje životnu sredinu. Ovde je to dobro zato što ta petrohimijska industrija inače dobija taj vodonik, pa ga koriste da se ne bi bacio, ali cilj treba da bude da se zatvori ta petrohemija.

Vodinik na čist način ne može da se dobije iz morske vode. Ne znam odakle komentatoru ta ideja. Ako ima neki link da dokaže, molim da pošalje...

Dobijanje elektrolizom je relativno čist način (mada pitanje je odakle se onda dobija ta struja, da li je termo elektrana na ugalj?) ali je potpuno neisplativ. Najčistiji način za dobijanje vodonika je u nukleranim elektranama (ali...).

Inače, snaga ove centrale je mizerno mala. Samo jedan nuklearni reaktor može da ima preko 1000MW.

(субота, 15. авг 2009, 15:52) - Aleksandar [нерегистровани]

I vrapci...

Veoma se čudim eksluzivnosti koja se u svetu pridaje vestima o vodoničnim, alkoholnim i uopšte alternativnim gorivima. Postoje doslovno na milioni radova već koliko decenija koji govore o iskoristivosti drugih oblika energije koji nažalost nikada nisu dobili finansije da se proces usavrši. Nisu vodonična goriva odjednom sada smišljena kao napredna, nego su goriva na bazi naftinih derivata i uglja bila krajnje nazadna za masovnu upotrebu. Ali, morali smo da doteramo planetu do kraja da bi se sada neko setio da je moglo i drugačije i počeo da finansira nešto što je trebalo uraditi pre 50 godina. Nažalost, nije nemoguće da je malo kasno.

(субота, 15. авг 2009, 14:44) - Грујица [нерегистровани]

да, али - међутим

битно је да ''Н'' не загађује природу! Ускоро ће га набављати и из морске воде! Будућност човечанства тече! Ово је најважнији тренутак за човечанство. Нек' нам је срећно и дуговечно на Земљи. - Грујица

(субота, 15. авг 2009, 00:21) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Da li je rec o tehnologiji koju je patentirao gospodin Drago Cosic, inovator iz Doboja, Republika Srpska? Znam da je jedna irska kompanija otkupila patentna prava za njegovu revolucionarnu tehnologiju hidrogenskog goriva ali ne znam da li su to ucinili i Italijani.

(петак, 14. авг 2009, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

da - ali..

Taj vodonik je proizveden u petrohemijskim postrojenjima koja su poznata kao najvezi zagacivaci okoline. Ili sto bi se u narodu reklo: ko ne plati na mostu, platice na cupriji.

(петак, 14. авг 2009, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

buducnost

sjajna vest...to je buducnost!

(петак, 14. авг 2009, 19:40) - lala [нерегистровани]

bravo

ovo je primer kako i na koji nacin treba da se gleda u buducnost ,a ne kao bivsa nasa gradonacelnica maja gojkovic koj je kao ugovorila sa bacuskama da nam u novom sadu prave elektranu na cumur pa i ovo malo cistog vazduha da nam zagadi.odmah traziti mogucnosti da i kod nas otvore slicnu elektranu jer to je buducnost ,a ne cumurane i zagadjivanje reka