Мрави-фармери, ратници и градитељи

Отворена изложба о животу мрава у Националном природњачком музеју у Вашингтону. Биолог и фотограф Марк Мофет изложбом "Тајни живот мрава као фармера, ратника и градитеља", приказује сложену организацију "друштва" тих инсеката.

У Националном природњачком музеју у Вашингтону, отворена је изложба која има за циљ да боље представи живот мрава. Посетиоци кажу да су највише импресионирани комплексном друштвеном структуром мрављих колонија, преноси Глас Америке.

Биолог и фотограф Марк Мофет користи своју камеру као микроскоп. Његове фотографије на изложби "Тајни живот мрава као фармера, ратника и градитеља", приказују обичне и драматичне тренутке у животима тих инсеката.

"Мрави граде путеве и градове, комуникационе системе, а неки имају и монтажне линије, као у фабрикама," каже Мофет.

Као и људи, мрави су "друштвена" бића. На изложби су приказани мрави војници како граде путеве и аустралијски мрави како одгајају подмладак или се припремају за битку.

"Мрави имају ритуал у коме се издигну високо на ноге и обилазе једни око других. Колонија која има ниже мраве уплаши се и мора да бежи," каже Мофет.

"Међутим, понекад се догоди и нешто другачији сценарио. Видео сам како се један нижи мрав попео на каменчић, и уплашио мрава вишег од себе," прича Мофет.

Мофет је трагао за чудним и ретким мравима. На пример, открио је начин исхране једне врсте еквадорских мрава који живе у блату.

"То су вероватно најспорији мрави. Готово да се не крећу, али сам открио да се хране пужевима. Смешно је, али сам јасно видео како пуж бежи од једног таквог мрава. Пуж је само направио оштар заокрет улево да би побегао, а ја сам то успео да снимим", каже Мофет.

На изложби је приказан алуминијумски одливак подземног мрављег града као и жива колонија мрава косаца. Мофет каже како се нада да ће посетиоци стећи нова сазнања о важности мрава за екологију планете.

"Важно је да видимо њихове животе и заборавимо да су то мала бића. Важно је да схватимо да имају своје животе, своје страсти, своју динамику, који су на крају довели до многих ствари које препознајемо и у нашим животима," рекао је Мофет.

Многи посетиоци изложбе рекли су да ће од сада мраве посматрати другим очима.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 14. авг 2009, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Čuj kako

Pa super brzom kamerom , a kako bi , jelte !?

(петак, 14. авг 2009, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

brzina

Pitam se kako je samo uspeo da snimi ostar zaokret puza u bekstvu od mrava :)

(петак, 14. авг 2009, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

instinkt????

Inteligencija ili ne, ipak mislim da postoji nešto kod mrava i pčela, osa itd.
Jedno vreme imao sam osinjak od osa kopačica koji je bio pored ruža u bašti, i kad bih zalivao ruže onako malo bih i polio osinjak sa namerom da ih oteram, nakon nekog petog polivanja od prilike nakon dve nedelje vremenski, kad sam se približio ružama i osinjaku da ih zalijem i pre nego što sam uopšte polio vodom osinjak iz njega je izletilo nekih 3-4 ose koje su me ciljno napale u predelu vrata, E sad vi meni recite jel to bilo onako ili organizovano!!!

(петак, 14. авг 2009, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Basne iz Amerike

covek, koji sam svoje razmiljanje naziva "inteligentnim" pokusava jos od svoga postojanja da svoje osobine prida zivotinjama, bozanstvima i ostalim stvarima i bicima.

"inteligencija", sta god to bilo je osobina ljudi.

Zivotinje, a narocito insekti rade instinktivno. Dakle nema govora o nekoj "logici" ili "organizaciji". Te zivotinje nisu u stanju da se "organizuju" jer "organizacija" je izraz "inteligentnog" ponasanja, a mravi to sigurno nisu!

(петак, 14. авг 2009, 02:57) - Dzeronimo [нерегистровани]

naslov

Jos kada bi se "znalo" STA JE inteligencija?

(четвртак, 13. авг 2009, 20:56) - anonymousradoznala [нерегистровани]

Genijalci

Oduvek me je impresionirao zivot i vrhunska organizacija mrava.To su fantasticna bica.Tako sitni,a tako veliki.Od njih covek moze mnogo da nauci.Slicno je i sa pcelama.Posvetimo vise paznje ovim korisnim stvorenjima.

(четвртак, 13. авг 2009, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

zvrkovi

ne kaci se sa mravima...

(четвртак, 13. авг 2009, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

nemoguće

To je sve nemogguće, pa mravi nemaju inteligenciju! Oni isključivo postupaju instiktivno!