Тамифлу само за тешко оболеле

Озбиљно оболели од новог грипа, изазваног вирусом Х1Н1 требало би да буду лечени антивиралним медикаментима, као што је "тамифлу", али иначе здраве особе, са благим симптомима, не би морале да узимају такве лекове, саопштила је СЗО.

Одрасли и деца озбиљно оболели од новог грипа, изазваног вирусом Х1Н1, или код којих постоји висок ризик од компликација, требало би да буду лечени антивиралним медикаментима, као што је "тамифлу", али иначе здраве особе, са благим симптомима, не би морале да узимају такве лекове, најновији је став Светске здравствене организације (СЗО).

Тиме је СЗО одступила од препорука од 21. маја, којима су антивирални лекови били саветовани за све оболеле од новог грипа старије од годину дана, пренео је Ројтерс.

СЗО још увек препоручује промптну примену "тамифлуа" код ризичних група пацијената - пре свега трудница и хроничних болесника.

Промена препоруке СЗО доводи се у везу са недавном констатацијом британских стручњака да нема доказа да "тамифлу" спречава компликације код деце оболеле од грипа млађе од 12 година, односно да чак има индиција да од овог лека најмлађи имају више штете него користи.

У СЗО наводе да нова препорука произлази из ставова експерата, које је ова организација ангажовала да размотре клиничку праксу лечења новог грипа.

У компанији "Рош", која прозиводи "тамифлу", тврде да се у клиничким испитивањима он показао ефикасним код деце и да га она добро подносе и да су се тим налазима руковориле и америчке и европске институције које регулишу примену лекова, кад су одобриле да се "тамифлу" користи и у лечењу деце.

број коментара 0 пошаљи коментар