Мутација повећава ризик од рака јајника

Проучавајући опције за рано откривање рака јајника, стручњаци су утврдили да су у већој опасности да оболе од те болести пацијенткиње са генском мутацијом на деветом хромозому.

Међународна група научника открила је генску мутацију на деветом хромозому која повећава за 20 до 40 одсто опасност од појаве рака јајника, пренела су француска гласила.

Научници су дошли до тог открића обавивши генско истраживање на великом броју жена како би утврдили факторе ризика који омогућавају да се раније открије опасност од настанка рака јајника код жена.

Аутори истраживања сматрају да ће њихово откриће омогућити да се веома рано открију жене с већом опасношћу од појаве рака јајника и да се на тај начин "изблиза" прати њихово здравствено стање како би се реаговало пре него што се тумор појави.

Уколико се открије у позном стадијуму тумора рак јајника представља тешко обољење.

Више од 60 одсто пацијената код којих је дијагностикована та болест лекару се обратило тек по започетом трећем или четвртом стадијуму, када се рак проширио на друге органе.

Прелазак на друге органе у трбушној дупљи (материцу, бешику или црева) бржи је због оболелих ћелија које доспевају у абдоминалну течност.

Те ћелије могу изазвати развој новог тумора пре него што се уопште посумња на рак.

број коментара 0 пошаљи коментар