Средства против комараца штетна за људе

Средства против комараца штетна су по нервни систем, показује истраживање француских научника. Посебно се упозорава на опасност по труднице и децу.

Група француских научника открила је да средства против комараца могу да буду токсична по нервни систем инсеката, али и сисара.

Ради се о састојку диетилтолуамиду (ДЕЕТ), који садрже та средства и који је посебно токсичан у комбинацији са другим инсектицидима.

ДЕЕТ, како су установили научници, доводи до инхибиције главног ензима у централном нервном сисему "ацетилхолинестеразе", који је присутан код инсеката, али и код сисара и то пре свега људи.

Научници су, међутим, истакли да то не значи да ће нормална употреба тог састојка "убити" људе, али да у одређеним концентрацијама и у комбинацији с другим супстанцама он може бити опасан, посебно за труднице и децу.

Научници су истакли да ће до краја године урадити додатна истраживања и то на малим глодарима.

На тај начин ће боље испитати дејство ДЕЕТ-а и обавити детаљније анализа тог састојка, али и његову интеракција са лековима или пестицидима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 08. авг 2009, 16:25) - Posmatrac [нерегистровани]

Da li?

Da li zbog toga komarci nisu zaprasivani ove godine, vec je cilj bio da sto vise ljudi kupi pomenuta sredstva i na taj nacin pomogne trgovcima i proizvodjacima, a odmogne svom zdravlju?

(петак, 07. авг 2009, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Kontrola

Kada gledam sve one reklame o stranim proizvodima, pomislim kako je sve to prošlo testiranje i da je zdravlje sigurno.
A, sada se ne zna ko su veći trovači, ovi naši ili oni strani.