Холестерол повећава ризик за "Алцхајмера"

На основу резултата истраживања америчких и финских научника, висок ниво холестерола код особа у четрдесетим годинама, може да повећа опасност од настанка Алцхајмерове болести.

Висок ниво холестерола међу особама у четрдесетим годинама може да повећа опасност од настанка неуродегенеративног обољења Алцхајмерове болести, показали су резултати истраживања групе америчких и финских научника.

Научници су дошли до тих резултата испитивањем на групи од 9.844 особе, старости од 40 до 45 година, одабраних за испитивање у периоду између 1964. и 1973. године, објављено је на Интернет сајту www.lepoint.fr.

У том репрезентативном узорку из САД, 469 људи је оболело од Алцхајајмера почевши од 1994. године, а код 127 особа појавили су се облици деменције сличне том обољењу.

Резултати су показали и да су особе које су од 40 године живота имале повишен холестерол, изнад 240 милиграма по децилитру крви, биле изложене 66 одсто већој опасности да развију Алцхајмера у даљем животу.

Још више, међутим, забрињава податак да су чак и особе с умерено високим холестеролом, између 200 и 240 милиграма, изложене 52 одсто већој опасности од Алцхајмера од особа чији је ниво холестерола нижи од 200 милиграма.

Научници ипак истичу да охрабрује откриће по коме, оно што је добро за срце добро и за мозак, тако да се рано може деловати на факторе ризика снижавањем холестерола захваљујући здравијем начину живота.

број коментара 0 Пошаљи коментар