Подстакли раст "трећих" зуба

Научници из Јапана код испитних мишева побудили раст "трећих" зуба. Достигнуће отвара нове могућности за замену оболелих зуба, али и ткива и органа.

Трансплантацијом ћелија заметака зуба, јапански научници успели су да подстакну раст "трећих", потпуно функционалних зуба код одраслих мишева и надају се да ће у будућности то моћи да се примењује и код људи.

Јапански научници сматрају да се иста техника може применити и за друге органе.

Биолози су већ успели да у лабораторијским условима одгаје нека ткива која потом могу да буду трансплантирана на животиње.

У најновијем експерименту, група истраживача са Ецуком Икедом на челу успела је да добије заметак зуба "ин витро" и да га имплантира у вилицу одраслог миша.

Попут семенке, такав заметак садржи све генетске инструкције потребне за раст зуба. Након губитка млечног, а потом и сталног зуба, нов здрав зуб са нервом може да израсте трећи пут заредом у истој зубној чашици, тврди Икеда, стручњак катедре за биологију на Универзитету за науку у Токију.

Ово истраживање отвара нове могућности за регеративну терапију, односно лечење оштећених, оболелих или остарелих органа.

Уместо прилично агресивне методе трансплантације, нови, савршено функционални органи развијали би се у телу на основу матичних или заметних ћелија, објашњавају стручњаци.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2014, 18:17) - Saliha [нерегистровани]

treci zubi

Prije par dana poslao me moj stomatolog da snimim obje vilice cisto da budem i ja i stomatolog mirni prilikom rada zuba,medjutim otkrili su mi trece zube na obje strane u donjoj vilici,sa lijeve strane treci zub raste izmedju trice i cetvorke dok i na desnoj strani je isti slucaj,nisam bas mnogo upoznata s tim i bila bih zahvalna kad bi dobila malo vise informacija

(уторак, 24. јан 2012, 22:31) - maki! [нерегистровани]

rast treceg zuba!

Hallo!Dal neko zna kako ce to sa rastom treci zubi da funkcijonira,dal ce moci i da se potakne rast treci zuba,i ako je na tom mjesu,vec postojo implatat zuba.Koliko ce tako nesto kostat?I kako ce ta funkcija transplantacije celija zametka zuba,da funkcijonira,dali sa nekim spricama,tabletama,ili kako?ljep pozdrav!

(четвртак, 06. авг 2009, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Treci zubi

Bas bi bilo prakticno, s trecim zubima.

(уторак, 04. авг 2009, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

topla voda

Zdravom ishranom organizam kapira da ima sa cime, pa pocinje da formira trece zube nije to nikakva mudrost

(уторак, 04. авг 2009, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Treci zubi

Mom pradedi (koji odavno vise nije medju nama, pocivao u miru) tri godine pred kraj zivota poceli su da rastu treci zubi i crna kosa! Na 83 godine!