Предности исхране богате калцијумом

Дечја исхрана богата калцијумом може да смањи ризик смрти од шлога у одраслом добу, закључили су аустралијски стручњаци са Квинслендског института за медицинска истраживања.

Аустралијски стручњаци са Квинслендског института за медицинска истраживања, закључили су да исхрана код деце која је богата калцијумом може да смањи ризик смрти од шлога у одраслом добу.

Стручњаци су такође утврдили да исхрана богата тим минералом и млечним производима по свој прилици смањује ризик од смрти из било којег узрока у каснијем животу, пренео је Ројтерс.

Желећи да утврди да ли има основа теорија према којој исхрана богата млечним производима дугорочно има лоше дејство, аустралијски тим је своје истраживање базирао на британској студији о исхрани у породици, спроведеној између 1937. и 1939. године.

Аустралијанци су потом проучили узрок смрти између 1948. и 2005. године, где су 1.468 од 4.374 особе учествовале у тој студији. Од наведеног броја умрлих, 378 је преминуло од срчане болести, а 121 од шлога.

Испоставило се да је исхрана богата калцијумом у детињству у вези са смањеним ризиком од шлога.

Унос калцијума од око 400 милиграма дневно, смањивао је смртност од шлога у каснијем животу за између 40 и 60 одсто, у односу на учеснике студије који су као деца конзумирали мање од 400 милиграма калцијума.

Уз то је утврђено да значајан унос и калцијума и млечних производа, нарочито млека, у детињству смањује ризик од смрти уопште у старијим годинама.

Бризбејнски тим се заложио за нове студије које би евентуално потврдиле њихове налазе, као и истраживања о томе како конзумирање млечних производа током дужег периода утиче на кардиоваскуларне болести.

број коментара 0 Пошаљи коментар