Скенером до дијагнозе алкохоличара

Чесима лекари понудили методу којом могу да провере, да ли су само кафански весељаци , или су "прешли" у алкохоличаре. Новом методом се скенира активност мозга када се помиње алкохол.

Факултетска болница у Плзењу понудила је Чесима однедавно једноставну методу да провере да ли су још само кафански весељаци са неизоставном криглом пива у руци или су већ прешли у алкохоличаре - скенира им активност мозга када се помиње алкохол.

Чешки алкохолози из Плзења траже добровољце да им помогну у даљем развоју те нове методе којом процењују степен зависности алкохоличара и да ли је дошао тренутак да се успешно заврши лечење.

Метода је у суштини једноставна - код алкохоличара, пре или на почетку лечења, када се помене пиће врло је велика активности чеоних режњева мозга, што прецизно забележи магнентна резонанца.

"Разлика између велике активације режњева мозга када је у питању алкохол а мање када се говори о другим стварима - као што су секс, спорт или јело, током лечења се смањује. Што је већа та промена, то је већа шанса да ће пацијент по завршетку лечења бити задовољан и без алкохола", казао је за "Младу фронту Днес" плзењски алкохолог Лубош Јану.

Примаријус психијатријске клинике те болнице у Плзењу која методу тестира, Татјана Петрањова, нагласила је да њихова метода штеди и новац, јер помаже да се прецизира тренутак када може да се заврши лечење.

Неки алкохоличари се по њеним речима без потребе лече стандардном клиничком терапијом од седам недеља иако им толико време није потребна, док некима не помажу ни месеци.

Тестирања дотира чешко Министарство здравља будући да Чеси не само што су највеће пивопије на свету - са више од 160 литара пива по глави становника годишње, већ су према последњим студијама заједно са Данцима нација која попије највише чистог алкохола,
подсетио је Јану.

Болница у Плзењу понудила је сада Чесима бесплатно скенирање, како би одабрала 16 добровољаца који ће тестирати нову методу током свог лечења, а наредне године жели да одабере још 12 пацијената.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 31. јул 2009, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Cesi

Pa oni najvise piju piva u Evropi!!! To je dokazano 2008 god.
Poz Cesima

(петак, 31. јул 2009, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Inteligentno

Ha ha ha i toga su se setili!