Нови грип најопаснији за труднице

Амерички експерти упозоравају да су труднице заражене новим грипом под већим ризиком од комликација и да се код њих региструје већи број смртних исхода. Због тога је неопходна хитна терапија антивиралним леком.

Труднице заражене новим грипом изложене су знатно већем ризику од компликација и смртног исхода и требало би да одмах добију терапију антивиралним леком, препоручили су стручњаци америчких Центара за контролу и превенцију болести.

Труднице су и иначе изложене већем ризику од тежег облика болести када је у питању грип, при чему нови вирус међу њима узима нарочито велики данак, упозорили су амерички експерти.

Они истичу да се, у односу на општу популацију, међу трудницама оболелим од новог грипа бележи четвороструко чешћа хоспитализација, преноси Ројтерс.

Код трудница се такође региструје релативно висок проценат смртног исхода новог грипа. У једном извештају оперише се са 13 одсто, уз ограду да се то не може узети као сасвим веродостојан податак јер се заснива на малом броју пријављених смртних случајева.

Између 15. априла и 16. јуна пријављено је  45 смртних случајева од новог грипа, од чега шест код трудних жена. Све те жене су до заразе вирусом Х1Н1 биле здраве, а пошто су заражене, код свих се развило запаљење плућа и морале су да буду стављене на апарате за дисање.

У каснијем узорку од 266 комплетно обрађених смртних случајева у САД, 15 су биле труднице, што је око шест одсто. С обзиром на то да је проценат трудница у укупној америчкој популацији око један одсто, јасно је да их међу жртвама новог грипа има више него што би се могло очекивати, истиче др Дениз Џејмисон.

Због тога се рачуна да ће ових дана амерички Саветодавни комитет за имунизацију одлучити да труднице буду међу приоритетним корисницима вакцина против новог грипа, које би могле да почну да се дају средином октобра.

Др Џејмисон наглашава да би труднице требало да буду свесне ризика ако оболе од новог грипа, али да због њега не би требало да мењају начин живота јер нема показатеља да су склоније зарази вирусом Х1Н1 од других категорија становништва.

број коментара 0 Пошаљи коментар