Шкрипање зубима последица стреса

Бруксизам, прекомерно, форсирано стискање и шкрипање зубима честа је појава, посебно код старијих од 25 година, без обзира на пол. Као узрок се наводи стрес, напетост или замор.

Стрес, напетост и замор могу бити један од узрока бруксизма, прекомерног, форсираног стискања и шкрипања зубима.

Шкрипање зубима се најчешће јавља ноћу и честа је појава посебно код старијих од 25 година, без обзира на пол.

И деца могу да имају овај проблем, иако је то код њих углавном повезано са постојањем нелагодности због прехладе, инфекције уха, алергија, и у највећем броју случајева пролази спонтано не остављајући последице.

Стоматолози указују да притом настаје необично дуго и нефизиолошки јако оптерећење зуба и њихових потпорних структура.

Они сматрају да је та појава често у вези са емоционалним стресовима, напетошћу, страхом или замором, при чему је несвесно стискање зуба повезано са снажним покретима доње вилице лево-десно и напред-назад, због чега долази до шкрипања и "трошења" зуба брушењем зуб о зуб.

С обзиром на то да се углавном јавља ноћу, већина пацијената није ни свесна да има проблем док га партнер или члан породице не упозори на то или док не примети неки од симптома.

Зато теба обратити пажњу на бол у зглобовима, ушима или глави који се јавља одмах по буђењу и траје током дана, повећану осетљивост зуба на хладно, притисак или друге надражаје, појаву заравњености гризних површина зуба и смањење висине предњих зуба.

Стручњаци препоручују да уколико особа посумња да шкрипи зубима, обавезно треба да се јави свом стоматологу да би санирала постојећа и спречила даља оштећења.

Према речима протетичарке др Марине Биљман, препоручљиво је открити узрок бруксизма, а у међувремену се пацијенту може помоћи тако што ће му се, на основу отиска зуба, израдити силиконски штитник за зубе, такозвани "night guard tray" (заштитни загрижајни шаблон), који треба да носи током ноћи чиме ће се спречити даље "трошење" зуба и болови у зглобовима.

Биљманова је додала да у иностранству пацијенти који пате од бруксизма могу у апотекама да купе већ готове штитнике, чија је цена око 15 евра.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 30. јул 2009, 01:18)
Dzon Vejn [нерегистровани]

Menjaj..

Promeni devojku jer kad ti postane zena...sacuvaj boze.....,jos ako hrce..?!

(среда, 29. јул 2009, 22:22)
rasa [нерегистровани]

Joooj

Joooooj, moja devojka radi ovo, ne mogu da spavam po celu noc.