Прети пандемија гојазности

Светом се шири епидемија гојазности - до 2015. две милијарде људи биће гојазно. Седећи посао, брза храна и стрес узроци су ове нимало наивне тенденције, упозоравају стручњаци.

Најновије истраживање америчких научника показало је да канцеларијски посао доводи до повећања гојазности, а многи запослени нису свесни ризика од тога што цео дан проводе седећи.

Амерички стручњаци предвиђају да ће до 2015. године у свету бити две милијарде људи са претераном телесном тежином и као факторе ризика наводе стрес, прековремени рад и активности које се обављају у седећем положају.

"Гојазност је епидемија, која се шири узнемирујућим темпом", каже Џон Еванс, предавач Харвардске школе за јавно здравље, која сарађује са кипарским Међународним институтом за очување природе и јавно здравље.

Све је израженија веза између гојазности и услова на радном месту, будући да оно постаје друга кућа, а традиционалне прехрамбене навике замењује конзумирање брзе хране, богате штетним, засићеним масним киселинама, упозорава Еванс.

До 2015. године у свету ће бити две милијарде људи са претераном телесном тежином, а више од 700 милиона ће бити гојазно, тврде истраживачи поменуте две установе, који су обавили студију о физичкој активности и навикама на послу широм ЕУ.

Међу факторе ризика од гојазности на радном месту професор епидемиологије на Атинском универзитету Атина Линос убраја и стрес везан за посао, прековремени рад и активност која се нужно обавља за столом.

Студија је показала да 19 одсто Холанђана и 31 одсто Ираца на послу не обавља никакву физичку активност, док 55 одсто Грка и чак 61 одсто Француза уопште не упражњава било какву физичку активност. Истраживачи истичу да је за гојазност одговоран и недостатак места на послу где би запослени могли да држе и једу своју храну, као и недостатак просторија за вежбу.

Због тога би, сматрају научници, послодавци морали да подстичу физичку активност запослених, као и да створе услове за "фитнес" паузе у канцеларијској рутини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2009, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Znajte povremeno za glad

Intervjuišući Amerikance u vezi gojaznosti ispostavilo se da oni listom smatraju da žive u naprednoj državi, a ne u nekoj svetskoj zabiti, i da je biti gladan u Americi sramota. Kada kažu "biti gladan" oni misle na "osetiti glad". Otuda je sasvim normalno da su predebeli. Ako jedete samo i apsolutno onda kada ste fizički (ne psihički) gladni ne možete se ugojiti. Ako ste već gojazni sve što treba je da se naviknete na stanje gladi i malo sačekate sa svakim obrokom trpeći glad. Naravno, ako smatrate da je "osetiti glad" sramota, pretvorićete se u nezdravu mešinu uzevši u obzir kvalitet tehničke hrane koju jedete u kojoj ima svega što puno košta i sada kada je kupujete i u budućnosti kada će vam trebati lekari zbog nje. Pravilo je vrlo prosto: znajte svakodnevno šta je to glad i ne brinite se za kilograme, organizam će sam da se sredi kako mi je najbolje. Takođe ne nasedajte ni na tekuće savete lekara koji su zasnovani na kulturi gojaznih ljudi - nekakva idealna težina je totalno individualna a ne statistička. Vaše zdravlje nije ni trend ni moda.