Чај штити од шлога

Списку благотворних дејстава чаја на организам додато је и смањење ризика од шлога. Стручњаци тврде да једна шоља напитка недељно, током дужег периода, штити од можданог удара.

Редовно пијење чаја знатно смањује ризик од шлога, утврдили су аустралијски стручњаци са Технолошког универзитета Кертин у Перту.

До тог закључка научници су дошли проучивши навике 838 мушкараца и жена са југа Кине.

Утврђено је да су испитаници који су недељно пили бар једну шољу чаја током више од 30 година, били под 60 одсто мањим ризиком да им се догоди исхемијског шлога.

До те врсте шлога долази кад се артерије које доводе кисеоник у мозак делимично или тотално зачепе.

Још није јасно како тачно чај умањује ризик од шлога, али нека ранија истраживања показала су да конзумирање овог напитка може да снизи висок притисак и да умањи још неке факторе ризика можданог удара.

Испоставило се да нарочито добро дејство код превенције шлога имају зелени и такозвани "улонг" чај.

При свакодневном конзумирању две шоље зеленог чаја, ризик од шлога се смањује 72 одсто, а код узимања исте количине "улонг" чаја чак 79 одсто.

Учесници студије били су у просеку стари 69 година. Међу њима је 374 преживело медицински потврђени исхемички шлог, док 464 испитаника контролне групе нису имала историју кардиоваскуларних болести и ни по којем критеријуму нису били под повећаним ризиком од шлога.

Међу испитаницима из контролне групе констатовано је дуже редовно испијање чаја, него међу онима из прве групе.

Аустралијски тим је током истраживања имао у виду и све друге факторе који могу бити од утицаја на настанак шлога попут пола, индекса телесне масе, нивоа физичке актиквности, пушења или конзумирања алкохола, евентуално повишеног притиска, холестерола или дијабетеса и навика у исхрани.

Стручњаци су, између осталог, констатовали и да се ризик од шлога додатно смањује уколико је број чајних листића приликом припреме напитка већи.

Тим из Перта сугерише да би у овој области требало спровести даља истраживања на становницима неких других земаља, као и да би било интересантно проверити да ли конзумирање чаја може да побољша стопу преживљавања особа које доживе шлог.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2009, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

Свеј е добро што није лоше...

Вамо штити шлог а са друге стране уништава зубе уколико често пијен. И тако је са свом храном. Нема ту добро или лоше него укусно или не. Само треба да се једе у мери, покреће, живи разумно и здраво и неће бити ни шлогова ни овога ни онога.

(уторак, 28. јул 2009, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

caj stiti od sloga

Olong caj je caj sa malom fermentacijom, negde izmedju zelenog i crnog. Crni je sa najvecom fermentacijom. Olong se dobija tako sto se listovi sasvim malo "zavrnu" i tako susi. Prilikom tog "zavrtanja" iz listova izcuri malo tecnosti i to se zove fermentacija.
Zato je zeleni caj najzdraviji jer nije fermentiran, pa onda dolazi olong, i na kraju crni.

(уторак, 28. јул 2009, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Caj...

da li je crni caj zdrav koliko i zeleni?

(уторак, 28. јул 2009, 12:03) - Miar [нерегистровани]

Caj...

Zeleni caj je vro zdrav za sve!!!!!

(уторак, 28. јул 2009, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

Šta je "ulong" čaj?