Ранораниоци чешће обољевају од инфекције

Особе које устају раније изложеније су већем ризику да оболе од инфекција. Истраживања обављена на спортистима, рекреативцима али и буновним људима показала да је количина кортизола, хормона стреса који слаби имуни систем организма, знатно већа код спортиста који тренирају рано ујутру.

За особе које рано одлазе на "радна места", буђење с првим петловима можда значи успешно започет дан или већи учинак на послу, али стручњаци тврде да су оне изложене већој опасности од инфекција разних врста.

Пре него што навијете будилник да вас пробуди у рано јутро, размислите да ли грозничаво спремање уз туширање и испијање прве кафе "с ногу" завређује толику грозничавост, јер су лекари открили да су овакви ранораниоци подложнији инфекцијама од оних који на посао крећу "на тенане".

Истраживања обављена на спортистима, рекреативцима али и буновним људима који крећу на посао показала су да је количина кортизола, хормона стреса који слаби имуни систем организма, знатно већа код спортиста који тренирају рано ујутру, џогера и особа које журе на посао него што га има по подне и увече.

"Резултати истраживања су показала да је оптимално време за тренинг, заправо доба дана које узрокује најмањи ефекат смањивања имунитета, управо вече", изјавио је др Лигери Димитрију са универзитета Брунел у јужној Енглеској.

У студији објављеној у Британском зборнику за спортску медицину, др Димитрију и његове колеге истичу да су испитивали учинке раног јутарњег и вечерњег програма тренинга на 14 истакнутих пливача.

Стручњаци су мерили ниво кортизола и маркера имуолошке активности у зноју и пљувачки, после јутарњег и вечерњег тренинга.

Ниво кортизола био је виши ујутро пре и после јутарњих напора али је ниво маркера имунолошке активности био нижи, ненарушен тренингом.

Овај податак показује да унутрашњи "часовник у телу" сваке особе, или такозвани "циркадијски ритам" који одређује тренутну хормонску ситуацију, нема утицаја на имунолошки систем.

Због тога саветују спортисте да избегавају ране јутарње тренинге, посебно после повреде или болести, али и пре великих такмичења.

број коментара 0 Пошаљи коментар