Водоничне ћелије уместо нафте

Производња аутомобила на погон водоничних ћелија, у којима се сједињавају водоник из резервоара и кисеоник из ваздуха стварајући електричну енергију, могла би да ослободи САД зависности од увоза нафте.

Масовна производња аутомобила са погоном на водоничне ћелије ослободила би САД зависности од увоза нафте, преноси "Глас Америке". И бивши амерички председник Џорџ Буш предлагао је овај алтернативни извор енергије.

У такозваним водоничним ћелијама сједињавају се водоник из резервоара и кисеоник из ваздуха, стварајући електричну енергију која покреће електромотор.

Чиста вода је једини производ ове реакције. У делу јужне Калифорније таква возила су већ у употреби, па их на локалним телевизијским каналима и рекламирају.

Директор Технолошке лабораторије за енергију водоника на Универзитету државе Мичиген Ливи Томпсон истиче да је крајњи циљ да се водоник добија из воде коришћењем обновљивих извора струје, као што су ветар, сунце и хидроелектране.

Међутим, Томпсон тврди да ће, иако је ова метода скупа, постати јефтиније како се буду ширили алтернативни извори струје.

Само за краћа путовања

Директор америчког Секретаријата за енергију и добитник Нобелове награде за физику Стивен Чу каже да возила на водоник могу да се добију, али да није препоручљиво полазити са њима на дужи пут, јер за сада постоје само две пумпе на којима резервоар може да се напуни водоником.

"Таква инфраструктура требало би да буде разграната као инфраструктура за бензин и дизел, што не може да се догоди преко ноћи", истиче Чу.

Чу би желео да укине све државне фондове за истраживање погона на водоник јер, како каже, у тој области има превише крупних проблема. Поред недостатка инфраструктуре, водоничне ћелије су скупе.

За сада најјефтинији метод за производњу водоника ослобађа велике количине штетних гасова. Још један проблем представља складиштење водоника који је веома запаљив.

Секретаријат за енергију се није сасвим одрекао истраживања са водоничним ћелијама. Чу каже да би такве ћелије могле да се користе у мање распрострањеним возилима, као што су виљушкари у складиштима.

Иако администрација америчког председника Барака Обаме жели да смањи средства за истраживање и развој тих ћелија, последњу реч има Конгрес, који за сада, жели да се истраживања наставе.

На другој страни, произвођачи аутомобила наглашавају да неодлучност федералних установа не ремети њихове планове. Неколико компанија каже да ће за 6 до 8 година почети да продају аутомобиле са погоном на водоник, а да ће затим препустити тржишту да одлучи судбину те врсте погона.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2009, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Otkud im struja vodonik?

Nuklearke na bazi FIZIE su najveci zagadivaci!!! Nasa pokolenja ce platiti racun odlaganja nukearnog otpada!!!
One na bazi FUZIJE su zasad samo teorija. Taj proces se ne moze kontrolisati. Nema problema sa otpadom niti zracenjem ali zasad sami Kinezi tajno experimentisu!?
Realno resenje bi bilo na bazi Fotocelija u Sahari ili bio mase iz Equatorijalnog pojasa ali su jos neisplativi. Vetar je dosao do granice optimalnog!!

(среда, 29. јул 2009, 11:19) - Aleksandar [нерегистровани]

Otkud im struja vodonik?

Štednja može samo da smanji problem, ali ne može da ga reši, dok nove tehnologije mogu da reše problem. Tačno je da postoje problemi sa vozilima na vodonik, ali postoje i rešenja. Najveći problem je skladištenje vodonika na siguran način, ali postoje neki predlozi za rešenje tog problema.

Tačno je da vodonik nije izvor energije kao nafta. Vodonik je samo način da se prenese energija (kao baterije).

Postoje razni procesi za dobijanje vodonika. Neki su čisti a neki zagađuju okolinu. Hajde da odaberemo čiste procese. Npr. nuklearne centrale mogu direktno da proizvode vodonik, umesto da rade preko turbina. Tako se ne zagađuje okolina, a cena vodonika iz nuklearne energije je relativno mala.

Naša država skoro da nema izvore gasa i nafte. SAD su zavisne od uvoza nafte, ali oni uvoze oko 30% a ostalo proizvode. A mi uvozimo preko 70%! Koliko smo mi zavisni? Za nas je mnogo bitnije da se oslobodimo tog uvoza.

(уторак, 28. јул 2009, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Otkud im struja vodonik?

Njihove elektraane su vec u raspadu. Elekrtoenergtski sistem im je ko nas u vreme zadnje faze Milosevica.
To je samo jedna 'patka' da narodu skrenu paznju sa sumorne realnosti.
Koriscenje vodonika je kao i Perpetum Mobile teorija. Utrosak je veci nego dobit.
Resenje je u stednji - racionalno koriscenje RESOURCE-a i korischenje alternativnih izvora.
Ali oni su potrosacko drustvo i to ne mogu!!! Bez megalomanije nema profita i bez profita nema 'napredka'!