Површински угрушак опасан по живот

Угрушци крви који се налазе на површини ногу могу указивати и на постојање тромбова који изазивају плућну емболију, упозоравају аустријски стручњаци.

Око четвртина особа, које имају површинске угрушке крви на ногама, могла би бити изложена ризику од опаснијих угрушака дубоко у венама, упозоравају аустријски стручњаци с Медицинског универзитета у Грацу.

Површинске угрушке могу да изазову варикозне вене, орална контрацептивна средства, повреде и канцерозне болести, преноси Ројтерс.

Већина тих случајева није опасна, али би ово стање могло да упозори  на дубоку венску тромбозу, при којој угрушак омета проток крви дубоко у венама ноге.

Уколико се такав тромб "откачи" и стигне до плућа, може да доведе до плућне емболије и смртног исхода, упозоравају др Барбара Биндер и њене колеге са универзитета.

Анализирајући 46 пацијената са површинским угрушцима, аустријски тим је снимањем и лабораторијским тестовима утврдио да 24 одсто њих има и дубоку венску тромбозу, при чему већина није имала никакве симптоме.

До дубоке венске тромбозе најчешће долази кад се површински угрушак налази у доњем делу ноге. Она се у 73 одсто случајева јавља у истој нози на којој је и површински угрушак.

број коментара 0 Пошаљи коментар