Цена лекова угрожава оболеле од сиде

"Лекари без граница" упозоравају да се више хиљада људи оболелих од сиде налази у "ходнику смрти" због високе цене нових лекова. Више од три милиона људи у сиромашним земљама прима терапију против те болести.

Стагнација у финансирању борбе против сиде и висока цена нових лекова доводе у питање животе хиљада сиромашних пацијената, упозорили су "Лекари без граница".

Новији лекови против сиде треће генерације сада су доступни и у Африци, али су често и до 17 пута скупљи од других лекова, док је код неких пацијената примећена и отпорност на лекове против сиде прве и друге генерације који су релативно стари на тржишту.

"Лекари без граница" упутили су апел произвођачима лекова да повере своје лиценце једном заједничком фонду кога управо формира УНИТАИД, организација задужена за обезбеђење куповине лекова, коју је Француска формирала 2006. године, а финансира се, пре свега, од такси на авионске карте.

Произвођачи генеричких лекова би на тај начин могли да имају приступ лиценцама у замену за одређену новчану надокнаду произвођачима оригиналних лекова, пренеле су светске агенције.

Више од три милиона људи у сиромашним земљама прима терапију против сиде, али седам милиона још очекује приступ лековима прве генерације за борбу против те опаке болести, навели су "Лекари без граница".

У јужноафричком граду Кејптауну, одржава се Конгрес међународног удружења за борбу против сиде, које има око 5.000 чланова, међу којима су и научници.

Јужноафричка Република је са више од пет милиона заражених људи, најпогођенија сидом.

број коментара 0 Пошаљи коментар