Тајне Јадранског мора

Почела највећа океанографска истраживања у Боки Которској. Истраживачи ће на основу добијених података направити свеобухватну студију о карактеристикама Јадранског мора и обалне зоне.

У Црној Гори је у току највећи научни пројекат истраживања мора, ради чега је у луку Зеленика у Боки Которској упловио италијански научноистраживачки брод "Мариа Грациа".

Тај брод ће реализовати океанографска истраживања у склопу тог међународног пројекта "Adricosm star", у коме учествује више италијанских института и Институт за биологију мора из Котора.

Пројекат "Adricosm Star" је део Adricosm партнерства које је покренуто као иницијатива типа II на Светском Самиту о одрживом развоју у Јоханесбургу 2002. године од стране италијанског Министарства за заштиту животне средине, копна и мора.

Adricosm партнерство има два циља:

1. Ефикасна организација интернационалних програма за истраживања, који промовишу развој и имплементацију система за мониторинг водених и приобалних подручја, унапређивање капацитета за прогнозу у оквиру животне средине у области Јадранског мора, са циљем реализације интегралног система управљања приобалним областима и речним басенима.

2. Унапређење система прогноза и мониторинга кроз презентацију њихове употребе од стране институција.

Пројектом се омогућава наставак и даљи развој Adricosm система прогноза за Јадранско море и приобална подручја на црногорском делу јадранске обале.

Током десетодневног крстарења и истраживања, истраживачи ће радити са савременом опремом на прикупљању батиметријских, геолошких и седиментолошких података који ће послужити за свеобухватну студију о карактеристикама Јадранског мора и обалне зоне, изјавио је Танјугу научни саветник Института за биологију мора у Котору др Зоран Кљајић.

Кљајић је рекао да је то наставак активности на пољу батиметрије, (мерење дубине вода) које су обављане током прошле и ове године бродовима "Далапорта" и "Ураниа".

Почетком 2010. године планирано је да буде публикован репрезентивни извештај о досадашњем раду на овом, до сада највећем научном пројекту истраживања мора у Црној Гори.

Предвиђен је, такође, и наставак ових истраживања која, према речима Кљајића, имају непроцењив значај за науку Црне Горе.

Океанографско крстарење научно-истраживачким бродом "Мариа Грациа" трајаће до 31.јула.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. јул 2009, 22:22) - anonymous MIka [нерегистровани]

publikacija

Nestrpljiv sam da odđem do publikacij. Lepa istraživanja.