Ћаскање лечи хипохондра

Терапија разговором могла би да се покаже спасоносном за лажне болеснике, јер схватају да обољење постоји само у њиховој машти, показала најновија психолошка студија.

Једна врста "вербалне терапије" могла би да се покаже спасоносном за лажне болеснике, јер након ње они почињу да схватају да обољење постоји само у њиховој машти, показала је најновија психолошка студија.

Хипохондрија је стање које карактерише константан страх или веровање да је некога "напала" недијагностицирана, а озбиљна, чак смртоносна болест. Како ствари тренутно стоје,  не постоји ефикасан лек против хипохондрије коју, тврде истраживачи, лекари најчешће игноришу, не разумеју, па због тога и ретко истражују.

У најновијем истраживању, 187 пацијената подељено је у две групе при чему је једна група присуствовала на шест 90-минутних сесија терапије когнитивног понашања у току шест месеци, док је друга група била под нормалном лекарском бригом.

Пацијенти који су прошли кроз когнитивну терапију помогли су да се идентификују мотиви хипохондрије као што су расположење, да ли су хиперактивни или да ли превише очекују од свог тела, да ли су схватили симптоме или узроке болести и да ли често себи намећу улогу "тешко болесне особе".

"У току 12-месечне терапије пацијенти су у значајној мери снизили ниво симптома хипохондрије, уверености у обољење, прихватили нормалније понашање и прави однос према страху од болести",  написао је у часопису Америчке лекарске коморе аутор студије др Артур Барски са Харварда у Бостону.

"Наши подаци показују да је когнитивна терапија понашања збачајно средство које лекари могу користити за бригу о уображеним болесницима и тако установе разлику како се они понашају и осећају",  закључио је професор Барски.

број коментара 0 Пошаљи коментар