Рат против алергије на кикирики

Озбиљне алергијске реакције на храну настају од коштуњавог воћа, пре свега кикирикија. Научници у потрази за начинима борбе против алергије на кикирики - од елиминисања алергена из самог зрна, до постепеног увођења кикирикија у исхрану, да би се развила отпорност.

Већина озбиљних алергијских реакција на храну настају од коштуњавог воћа, пре свега кикирикија, па се сада тражи сорта кикирикија који не изазива алергију. Алергије на кикирики и коштуњаво воће не налазе се међу најчешћима видовима алергије, али су најозбиљније од свих алергија на храну.

Из непознатих разлога, алергије су се знатно повећале код деце, посебно у индустријски најразвијенијим земљама.

"То је зато што деца или прерано или прекасно пробају кикирики у својој исхрани. Можда је разлог и то што су мајке јеле кикирики током трудноће и дојења или је можда једноставно у питању наша природна средина", истиче алерголог др Скот Сичерер.  

Истраживач Мухамед Ахмедна са Универзитета Северне Каролине верује да је пронашао начин да елиминише алергене из кикирикија после бербе. Почетни извештаји о истраживањима су позитивни, али процесуирани кикирики још није тестиран на људима.

На универзитету Флориде, истраживач Марија Гало настоји да одгаји кикирики без протеина који изазивају већину алергијских реакција.

У Медицинском центру универзитета Дјук у Северној Каролини, имају још један приступ проблемима који се јављају због алергије на кикирики.

Алерголог Весна Беркс констатује да многе ствари које истраживачи захтевају од људи нису природне, јер им се стално саветује шта да једу. Берксова учесницима у тесту даје најпре мале, а затим све веће количине праха кикирикија.

"Наш циљ је да учинимо људе мање осетљивим како би њихова алергија потпуно нестала. Оно што видимо је да су заиста мање осетљиви на кикирики. Појели су случајно залогај нечега са кикирикијем и нису реаговали", констатује др Беркс.

Друге алергије на храну, на млеко и јаја, много су чешће али немају тако озбиљне последице. У америци, према званичним подацима, забележи се 125 смртних случајева годишње због алергије на храну, а већина се приписује кикирикију.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јул 2009, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

kikiriki

Hvala bogu ja ih tamanim i nije mi nista !!!

(недеља, 19. јул 2009, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

kikiriki

Ah da???,sreca ne volim kikiriki.