Нови хемијски елемент

Периодном систему хемијских елемената додат је Коперницијум. Нестабилан елемент, 277 пута тежи од водоника, име је добио по славном астроному Николи Копернику.

У част славног астронома Николе Коперника нови хемијски елемент, који је придодат периодичном систему, добио је име Коперницијум. Коперник је утемељивач Хелиоцентричне теорије, којом је доказао да Земља није у центру свемира већ да планете круже око Сунца.

Симбол новог елемента, који је откривен пре 13 година, биће Cp. Коперницијум је најтежи елемент у периодичном систему и 277 пута је тежи од водоника, а настаје нуклеарном фузијом.

Будући да је веома нестабилан, његово постојање може да се докаже једино изузетно брзим и осетљивим методама анализе.

Међународна унија за чисту и примењену хемију (IUPAC) ће званично регистровати име новог елемента за шест месеци, како би научној заједници дала времена да се изјасни о овом предлогу.

После увођења Коперницијума, у периодном систему сада се налази 118 елемената.

Научници Центра за истраживање тешких јона у Немачкој, на челу са професором Зигурдом Хофманом, открили си Коперницијум још 1996. године приликом експеримената фузије.

број коментара 9 пошаљи коментар
(понедељак, 10. окт 2011, 15:00)
anonymous [нерегистровани]

haha

ahahahah takoje recijim

(уторак, 08. дец 2009, 23:02)
anonymous [нерегистровани]

novi element

Svaka cast sto su pronasli novi hemijski element, ali tek sam kupila periodni sistem elemenata....necu valjda sad novi....???

(уторак, 08. дец 2009, 22:58)
Ljubica [нерегистровани]

novi hemijski element

Kada ce taj element biti upisan u periodni sistem elemenata?I da li ce osnovci i srednjoskolci trebati da ga uce kao i ostale hemijske elemente?

(недеља, 19. јул 2009, 01:18)
Anica [нерегистровани]

novi hemijski element

Zasto pohlepa za novcem?Valjda su ljudi koji su otkrili novi element pohlepni za znanjem...Ne moze to svako.Ako je istina,svaka im cast,jer element dobijen na taj nacin jako kratko traje,i nezgodno je raditi sa njim.

(недеља, 19. јул 2009, 00:52)
anonymous [нерегистровани]

novi hemijski element

Birokratska posla.

(субота, 18. јул 2009, 21:28)
anonymous [нерегистровани]

novi hemijski element


Boze , oprosti im............pohlepa za novcem.

(субота, 18. јул 2009, 21:21)
anonymous [нерегистровани]

Napred nazad

Šta ti je nauka danas, element pronađen, pomak napravljen, a onda mesecima ako ne i godinama traju rasprave o tome kako će element da se zove, kako će da se beleži i kako će da se tačno čita na raznim jezicima. Ako ga ne nazovemo tako da udovoljimo ljudskoj sujeti, on valjda ne postoji.

(субота, 18. јул 2009, 18:56)
anonymous [нерегистровани]

Novi element?

Nemoj jos.Nek se malo stabilizuje,pa lako ga je dodati.

(субота, 18. јул 2009, 03:39)
anonymous [нерегистровани]

Novi element?

Da ga upisem u tablicu ili ne?