Алкохол у борби против деменције

Два алкохолна пића дневно могу да помогну у спречавању деменције код старијих људи, показују истраживања. С друге стране, код старијих особа које већ имају неко когнитивно оштећење, алкохол не пружа никакву корист, већ пре може да нашкоди.

Једно до два алкохолна пића дневно могу да помогну да се спречи деменција код старијих људи, показала је америчка студија обављена на Универзитету Вејк форест, у савезној држави Северна Каролина.

Амерички стручњаци, чији је рад презентиран на Међународној конференцији о Алћајмеровој болести, одржаној у Бечу, су утврдили да су у когнитивном смислу нормалне особе, старости од 75 и више година, које умерено пију, у шестогодишњем периоду изложене 40 одсто мањем ризику од развоја деменције од вршњака који не пију, пренео је Ројтерс.

С друге стране, код старијих особа које већ имају неко когнитивно оштећење, алкохол не пружа никакву корист, већ пре може да нашкоди.

Вођа истраживања Кејси Синк наглашава да је њен тим задовољан тиме што је установио да већ утврђена благодет умереног конзумирања алкохола у средњим годинама важи и за старије доба.

Она напомиње да њихова студија није прва која се бави односом конзумирања алкохола и ризика од деменције, али је највећа и најдужа икад обављена у САД, а њени учесаници били су старији него у већини претходних истраживања овог питања.

Код особа с деменцијом алкохол погоршава стање

У студији је учествовало 3.069 одраслих особа, које су категорисане у групе оних који не пију, који мало пију (једно до седам пића недељно), који умерено пију (осам до 14 пића) или који доста пију (14 и више алкохолних пића недељно).

На почетку студије 2.587 особа је било нормалног когнитивног здравља, док су 482 имале мања когнитивна оштећења. Што се конзумирања алкохола тиче, 40 одсто је спадало у оне који никад не пију или мало пију, док је по око 10 одсто спадало у групе умерених или знатних конзумената алкохола.

Током трајања студије, међу испитаницима се развило преко 500 случајева деменције, при чему се показало да су од ње били најбоље заштићени умерени конзументи алкохола.

С друге стране, код особа које су имале благи когнитивни поремећај на почетку истраживања, знатно конзумирање алкохола је готово удвостручавало ризик од развоја деменције.

Др Синк и њен тим наглашавају да њихови налази сугеришу да когнитивно здрави људи, који умерено пију, не морају да мењају своје навике у погледу алкохола у старијим годинама.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 18. јул 2009, 19:03) - misa kostic [нерегистровани]

...

A sta je sa hranom? Jaka vecera cesto vodi ljude u smrt i to niko ne pominje- dok jedna, dve casice i po koja cigara blagotvorno deluju i ubijaju apetit i tako produzavaju zivot- Ziveli!

(субота, 18. јул 2009, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Alkohol je stetan


Nemoj da relativizujes stetnost alkohola. Alkohol je posle otrova jedna od najstetnijih supstanci koje mozes da uneses u organizam. Lobi proizvodjaca alkoholnih pica je veoma jak i zato ce proci jos mnogo vremena pre nego sto prava istina o alkoholu ugleda svetlost dana. Bas kao sto se to tek od nedavno dogadja sa pusenjem duvana.

(субота, 18. јул 2009, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Ko je platio lekarsku komisiju da istrazuje ovo?

Jasno je da je Savez proizvodjaca i trogovaca alkoholom platio istrazivanje. Danas ko god ima novca i interesa moze da plati i ishod studija. Lekari i istrazivaci su dosta kvarljiva roba i oni imaju svoju cenu. Sto dalje i sto manje od alkohola. Dve casice nedelno bi bila bolja mera, ili jos redje. Popijte povremeno i umereno na veselju, izlazak i slicno. Nikako redovno svaki dan, jer ubrzo se sa dve prelazi na tri i vise da bi se postigao isti stepen zadovolstva/opustenosti sto vodi alkoholizmu manjeg ili veceg stepena.

(субота, 18. јул 2009, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Alkohol je stetan

Bratac sve je stetno sto je prekomerno

(субота, 18. јул 2009, 00:34) - Znalac [нерегистровани]

Alkohol je stetan

Jedan promil alkohola unistava dve hiljade mozdanih celija koje se ne obnavljaju. Alkoholicari nisu za nista cesto poremeceni umno. Gde je jedna pa i dve casice, tu su i vise njih pa se tako dostize stanje pijanstva.