Ко псује бол ублажава

Иако псовање представља непримерен стил комуницирања, доказано је да се псовањем ублажава физички бол.

Мада је друштвено неприхватљиво, псовање има и своју позитивну страну јер може да умањи бол, показало је истраживање групе британских научника чије је резултате објавио стручни часопис "НеуроРепорт".

Научници су открили да извикивање псовки помаже у ублажавању физичког бола.

Истраживање, које је спровела група стручњака са Кил универзитета, показало је да су људи у стању да дуже издрже бол уколико изговарају непристојне речи.

Др Ричард Стивенс, психолог и шеф истраживачког тима, каже да је псовање уобичајена појава у свим народима света.

Ственс сматра да људи користе псовке како би подигли ниво агресије и тиме ублажили степен бола.

"Доказано је да појачана агресивност смањује осећај бола код људи, а псовањем се тај процес додатно појачава", објаснио је Стивенс.

Овакве резултате нико није очекивао, будући да већина психолога сматра да је псовање симптом "катастрофизма", знак да је код људи превладало јадиковање, истакао је Стивенс.

"Псовање је прилично емотивна језичка форма и готово универзалан људски лингвистички феномен", истакао је он и додао да је истраживање показало зашто псовање опстаје и изнова добија нове облике.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 18. јул 2009, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

:))

Samo nas boli uvo... za sve!

(четвртак, 16. јул 2009, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

ko psuje bol ublazava -odgovor

Da gdine, u pitanju je "novo doba", "zlatno doba" egoizma, egocentrizma i sebicnosti do "zla boga", doba osvete i doba cinjenja zla drugima radi sopstvene "dobrobiti". U pravu ste da je jedno staro doba proslo, jer eto plodova novog doba u kome svi "lepo" zivimo, sa psovkom na usnama i osvetom u srcu. Uskoro ce biti sasvim normalno da se podstice i na samoubistvo, pa izvolite, skocite sa petog sprata ako ce vas to uciniti srecnim.

(четвртак, 16. јул 2009, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

ko psuje bol ublazava

Šta je tu nemoralno ako čovek sebi pomogne u određenom trenutku tako što opsuje da bi mu bilo lakše. Naravno da niko normalan neće da psuje pred decom ili na nekom mestu gde to nije prikladno. Lažni moral je stvar prošlosti. Prošlo je vreme kada su nam govorili da će grom da nas spali ako kažemo neku ružnu reč. Poručio bih gospođi da bude malo manje bogobojažljiva - život će joj biti lakši.

(четвртак, 16. јул 2009, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

ko psuje bol ublazava

Mozda nisi shvatilato o psovanju.Ne misli se da neko vulgarno nekog psuje . Pa i dpkazano je ko ima fizicki bol prejak jauce naglas.Zar to nije pravi dokaz?...............jeste

(среда, 15. јул 2009, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

:))

Zato nas Srbe nista ne boli :D))))

(среда, 15. јул 2009, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

ko psuje bol ublazava

Ovo je nesto najnemoralnije koje sam cula. Mislim da je to sramota.Psovke su nekad bile nepristojne i nasi preci su nas ucili da ne budemo nepristojni ljudi.Samo cu da kazem ,,Kuda ide ovaj svet,,