Лакше бебе, више проблема са дисањем

Стручњаци Вашингтонског универзитета утврдили да су особе рођене са нижом телесном тежином изложеније проблемима са дисањем од особа рођених са просечном тежином. У Америци 21.000 људи годишње има дисајних проблема, што кошта државу 225 милиона долара.

Одрасле особе које су имале ниску телесну тежину на рођењу, изложеније су већем ризику да се нађу у болници због проблема са дисањем од оних које су на рођењу биле "нормалне" тежине, утврдили су стручњаци Вашингтонског универзитета.

Познато је да су код деца рођене са малом тежином честе плућне абнормалности, али досад није било јасно да ли се последице тога испољавају и у зрелом добу, пренео је Ројтерс.

Чак 330.000 новорођенчади, 2005. године, спадало је у категорију рођених са ниском тежином (1.500 до 2.499 грама) или веома ниском тежином (мање од 1.500 грама).

Упоређени су случајеви 4.600 особа, старости од 18 до 27 година, које су хоспитализоване због неког респираторног обољења, са 18.500 особа одговарајућих година из контролне групе.

Вашингтонски тим, предвођен др Ериком Волтером, утврдио је да су они рођени са умерено мањом тежином, него што је "нормално", изложени 30 одсто већем ризику од обољења због дисајних проблема.

Код особа са знатно мањом тежином на рођењу, тај ризик је чак 80 одсто већи, него код људи који су рођени са просечном тежином.

Ти људи су склонији астми, инфекцијама плућа, укључујући пнеумонију, и отказивању плућа, него они рођени с "нормалном" телесном тежином.

Тим др Волтера процењује да годишње у Америци буде преко 21.000 хоспитализација одраслих људи због плућних проблема, који су последица ниске тежине на рођењу, и да то амерички здравствени буџет кошта 225 милиона долара.

Они очекују да ће се тај број и ти трошкови повећавати јер је све више беба рођених са недовољном тежином које преживљавају.

број коментара 0 Пошаљи коментар