Сунчеве пеге утичу на климатске промене

Више сунчеве енергије има огроман утицај на глобалне временске прилике. Додатно загревање повећава количину кише у тропским пределима и утиче на интензитет монсуна у Индији.

Мале промене у количини енергије коју емитује Сунце могу да имају огроман утицај на глобалне временске прилике, на пример на интензитет монсуна у Индији који се предвиђају годинама унапред, објавили су амерички научници.

Сунце пролази кроз 11-годишњи циклус базиран на броју пега на његовој површини, које производе ерупције енергије, а један од највећих изазова за метеорологе је утврђивање како разлика у енергији између соларног максимума и минимума од само 0,1 одсто утиче на климу у свету, пренео је Ројтерс.

Користећи сложене компјутерске моделе и податке о времену из последњих 100 година, интернационални тим научника, предвођен стручњацима америчког Националног центра за атмосферска истраживања, је дошао до закључка да чак и мало повећање сунчеве енергије може да интензивира појаву ветрова и кише.

Истраживање је показало да се током периода јаке соларне активности ваздух у горњим слојевима атмосфере, прецизније у стратосфери, загрева. То се догађа у тропима, где је сунце и иначе најинтензивније.

Додатно загревање мења трендове у активности ветра у горњим слојевима атмосфере, што повећава количину кише у тропским пределима.

Више сунчеве енергије такође доводи до благог загревања површине океана у суптропском Пацифику, где иначе има мало облака. Тиме долази до већег испаравања и стварања додатне влаге, коју ветрови носе до већ ионако кишних предела на западу тропског дела Пацифика, објаснили су научници.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 28. авг 2009, 22:10)
anonymous [нерегистровани]

Globalno zagrevanje

Ovo je pravi razlog globalnog zagrevanja, a drugo su price.